Õendusabi osakonnad ei leia täielikku kasutust

Paljud haiglad on saanud sihtotstarbelist toetust selleks, et välja ehitada kaasaegseid võimalusi pakkuv statsionaarne õendusravi osakond.

Haiglate voodihõive annab aga märku sellest, et täismahus neid osakondi ei kasutata.

Sel aastal tasub haigekassa ühe statsionaarse õendusabi voodipäeva eest raviasutusele 65,01 eurot ja patsiendile jääb tasuda omaosalustasu – ühe päeva eest 9,75 eurot, mis on umbes 300 eurot kuus. Sarnaselt eriarstiabile kehtib ka siin voodipäevatasu esimese kümne ravil oldud päeva eest, mis lisab summale 25 eurot.

Põlva haigla: kasutuses on 30 voodikohta 44st

Põlva haigla juhatuse esimehe Koit Jostovi sõnul oli haigekassa lepingus neile õendusraviks ette nähtud 443 000 eurot ja haigla statsionaarses õendusosakonnas on voodihõive 79%. Tutvudes haigekassa avaldatud andmetega võib näha, et ühe juhtumi kohta on haigekassa poolt eraldatud 1331 eurot. “Kasutasime kõik ära, kuid kuna koduõendus oli kriitilises seisus, siis osaliselt andsime statsionaarist raha koduõendusele. Tänu sellele vähenes ka voodihõive,” ütleb Jostov.

Voodikohti planeeris sotsiaalministeerium tema sõnul vastavalt sellele, kui palju elab Põlva maakonnas 65aastaseid ja vanemaid kodanikke. Kokku pidi algselt loodama 60 statsionaarset õendushoolduse voodikohta. Euroopa fondi toel ehitati aga välja 44 õendushoolduse voodikohta. “Täna ja ka 2015. aastal on avatud 30 voodikohta. Ülejäänud seisavad jõude ja ootavad paremaid aegu,” selgitab Jostov. Tema sõnul rahastab haigekassa nendest voodikohtadest keskmiselt 22 ja ülejäänud kaheksal voodikohal püüavad nad teenindada tasulisi patsiente.

Aastal 2015 oli Põlva haiglas hooldusravil 334 patsienti, mis tegi kokku 8660 voodipäeva. Jostovi hinnangul saavad enamus patsiente endale lubada vajadusel statsionaarset õendushooldusteenust ning selle tasumisel aitab sageli perekond. Üksikult elavaid vanureid aitab enamasti kohalik omavalitsus. Kuid lihtne see siiski ei ole. “Meie hinnangul kaalutakse väga ja otsitakse rahalisi võimalusi statsionaarse õendushooldusteenuse saamiseks,” kinnitab Jostov, et osadel patsientidel on ikkagi ka raskusi omaosaluse tasumisel.

IVKH: leping täideti täies mahus, aga kaks kuud on matemaatika

Ida-Viru Keskhaigla (IVKH) kommunikatsioonijuhi Ülo Veldre sõnul oli IVKHs ajavahemikul 1. jaanuar kuni 31. juuli statsionaarse õendusravi voodihõive 83%. Haigekassa andmed ütlevad, et käesoleva aasta teisel poolaastal on IVKH-le ette nähtud  840 eurot juhtumi kohta. “Antud perioodil täideti leping täies mahus, lepingu täitmisega probleeme ei ole,” kinnitab Veldre. Ka ei ole patsientidel eriti probleeme arvete maksmisega – vähemalt nii tundub, vaadates õenduse väheseid maksmata arveid. Omaosalust tasuvad Veldre sõnul kas patsiendid, nende omaksed või kohalik omavalitsus.

Küll aga on patsientide haiglas hoidmine ettenähtud kaks kuud keeruline matemaatika. Sama kehtib tema hinnangul ka aktiivravis. Kuna voodipäevade arv on väga väike ja teatud juhul ei saa patsienti kohe koju saata, siis puhvriks ongi taastusravi ning ka iseseisev statsionaarne õendusravi, mis peab valmis olema patsientide vastuvõtuks enda aktiivravikliinikust. “See tähendab, et teoreetiliselt peab alati olema mõni vaba koht, mis tähendab omakorda automaatselt topeltjärjekordi,” selgitab Veldre.

Lõuna-Eesti haigla: õenduse lepingud aina vähenevad

Lõuna-Eesti Haigla juhatuse esimees Arvi Vask sõnab, et voodihõive on statistiline näitaja, mis sõltub sellest, kui palju voodeid avatuna või suletuna aastas keskmisena näidatakse. Tasuline statsionaarse õenduse teenus ehk hooldekodu teenus haigla voodihõives ei kajastu.

Samuti tunnistab ta, et kuigi kõik haigekassa lepingud on neil täidetud ja ületatud, siis haigekassa lepingud ravijuhtude osas vähenevad juba mitmendat aastat. “Eelmisel aastal ostis haigekassa meilt statsionaarset õendusabi 762 410 euro eest, võiksime seda müüa aga kindlasti poole rohkem,” räägib Vask, et vastukaaluks vanemaealiste (65+) osakaal populatsioonis suureneb piirkonnas igal aastal umbes 4000–5000 inimese võrra. “Me ju üldjoontes teame, kui suur on katmata vajadus kasvõi uute ravimite ja eriarstiabi teenuste osas. Õendusabi pole siin mingi erand,” kinnitab Vask. Haigekassa eelarve on ette näinud haiglale 1296 eurot juhtumi kohta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.