(Sisuturundus) Geenide testimine aitab alandada kehakaalu

Teaduslikud uuringud näitavad, et geneetika mõjutab ülekaalulisust 40-70% ulatuses. Üks ja sama toitumisviis ei pruugi kõikidele inimestele võrdselt sobida, sest meie ainevahetus pole päris ühesugune. DNA testiga saab analüüsida geneetilisi variatsioone, mis on seotud toitumise, harjumuste ja treeningute mõjuga kehakaalule.

Geenid mõjutavad meie ainevahetust. Nii nagu on geneetilistel põhjustel erinev meie silma- või juuksevärv, nii on olemas erinevused ka rasvade sünteesil ja lagundamisel, rasvarakkude moodustamisel, energia kulul. Erinevused geenides määravad, kuidas üks või teine toit meile mõjub, milline söök meile iseäranis maitseb, kas me suudame vastu panna näksimise soovile ja millise toidu rohke tarvitamine kiiremini kaalunumbreid tõstab.
Näiteks mõjub mõnede inimeste puhul kehakaalule hästi rasvase toidu osakaalu vähendamine, samas teistele on olulisem süsivesikute piiramine. Isegi treening ei anna kõikidele ühtemoodi efekti – teatud geenivariatsioonid määravad, kas trenni tehes hakkavad rasvased intensiivselt lagunema või mitte.
USA-s Stanfordi ülikoolis tehtud uuringus vaadati, kuidas mõjutavad kaalu langust erinevat tüüpi dieedid. Selgus, et kaalu langus aasta jooksul on 2,5 korda suurem, kui dieedi tüüp on geneetiliselt sobiv. 

Geenitesti saab teha kodust lahkumata
Ka Eestis saab teha geneetilist analüüsi sobiva toitumisviisi leidmiseks. Tallinnas asuv Geenitestide Labor koostöös toitumisspetsialistidega on arendanud välja geenitesti FiguraGen Weight, mille tellijatele antakse geenidel põhinevad toitumissoovitused koos näidismenüüga.
Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne -  pole vaja kuhugi kohale minna ega verd anda. Analüüsi tellides saadetakse proovivõtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA prooviks kasutatakse suu põsekaabet – selle võtmine iseendalt on lihtne ja valutu. Proovi saab saata tavalise postiga laborisse tagasi.  

Testi soovitused on personaalsed
FiguraGen Weight testist saad teada: 

  • Kuidas toidust saadavad rasvad ja süsivesikud mõjutavad kehakaalu
  • Millised on Sinu kaalutõusu riskid
  • Milliseid toiduaineid on soovitav vältida, milliseid eelistada
  • Kuidas mõjutab Sinu geenitüübi puhul liikumine kaalust alla võtmist
  • Kas ja kuidas on Sinu isueelistused soetud geenidega

 Testi tulemuste põhjal koostatakse toitumissoovitused ja näidismenüü.  

Geenitestid pakuvad huvitavat infot kõigile
Geenitestide laboris tehakse teste ka laktoositalumatuse ja  vitamiinide defitsiitsuse riski määramiseks, samuti saab määrata tsöliaakia (gluteenitalumatusest tingitud soolepõletiku) riski. Seega saavad geenitestide abil huvitavat teavet enda kohta kõik inimesed, kes soovivad toituda teadlikult ja tervislikult.   

FiguraGen Weight geenitesti hind on 95 eurot.
Testi saab tellida www.geenitestid.ee või osta Südameapteegist.
TERVISEUUDISED – see annab 10% soodustust. 
Geenitestide Labor – www.geenitestid.ee, tel. 6204347

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

11. september 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.