TABEL: Käärid palgasoovi ja pakkumise vahel

Arstide liidu president Lembi Aug leiab, et palgaproportsioonid pole tervishoius veel paigas.
Arstide liidu president Lembi Aug leiab, et palgaproportsioonid pole...

Arstide soovitud palganumber on märksa suurem riigi pakutust ning paari aasta eest streigiga välja võideldud senine palgatõus käib töö- ja terviseministri Jevgeni Ossinovski sõnul juba praegu haiglatele ülejõu. Vaidlus palganumbri üle on nüüd jõudnud riikliku lepitaja juurde ja neljapäeval läbirääkimised jätkuvad.

Kui riik pakub meedikutele ligi viieprotsendilist palgatõusu, siis arstide liidu soov on märksa suurem. Arstide liidu juht Lembi Aug tunnistas Postimehega rääkides, et meedikud on valmis oma nõudmistes ka pisut järgi andma, kui täpsetest arvudest ta rääkida ei tahtnud.

«Aga selge on see, et praeguses olukorras tervishoid vajab lisaraha, kui seda tahetakse samasugusel tasemel hoida. Kui sellele ei mõelda, siis ei aita ka vähematest ega suuremates kompromissidest,» lisas ta. Augi sõnul esitasid meedikud oma palganõudmised heas usus ja teadmisega, et lisaraha tuleb. «Palgaproportsioonid ei ole tervishoius, nii nagu hariduseski veel paigas,» toonitas ta.

Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski on välja käinud idee, et uue tervishoiu rahastamise süsteemi tulekuni võiksid meedikud palgatõusu nõudmistest loobuda, kuna nende praegune palk on tervishoiule ülejõu käiv. «Selle ideega on raske nõustuda, sest isegi kui see palgatõusu mõnevõrra pidurdab, siis kollektiivlepet on vaja, et säilitada töörahu,» ütles Aug.

Ta lisas, et kui meedikutel puudub lootus palgatõusuks, siis võib varsti tekkida olukord, kus arste Eestis lihtsalt enam ei ole. «Arstid leiavad rakenduse teistes maades, kus need väärtused on juba suuremad. Kindel palgatõus hoiab meie noori ära minemast,» oli arstide liidu juht veendunud. Ta rõhutas, et kui soovitakse ka 10-15 aasta pärast eestikeelset arstiabi saada, siis tuleb sellele mõelda juba praegu.

Vaata tabeleid arstide soovide ja haiglate pakkumistega Postimees Tervisest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.