Vask: peremeditsiinis on tarvis spetsialiseerumist meeskonna sees

Lõuna-Eesti Haigla võrgustus mullu TÜ Kliinikumiga
Lõuna-Eesti Haigla juht Arvi Vask.

Aastaid on räägitud esmatasandi tugevdamisest, tegelikkuses on aga vähe ära tehtud, leidis Lõuna-Eesti Haigla juht augustis toimunud arvamusfestivalil.

Praegu osutatakse perearstiteenust ligikaudu 170 kohas Eestis. Patsientide esindaja Kadri Tammepuu tõi välja, et tervisekeskustesse koondumise tõttu väheneb see umbes sajani ja osadest inimestest läheb seega ka perearst kaugemale.

“See on poliitiline küsimus, mitte vaid Tanel Rossi asi lahendada,” sõnas Tammepuu. “See tuleb lahendada ühiselt ja kaasata valitsusele lisaks kindlasti ka omavalitsused,” jätkas ta.

Tammepuu ütles, et tervishoidu puudutavad muudatused tulevad patsientide jaoks vahel liiga kiirelt, neile ei selgitata piisavalt. “Igaüks vaatab oma mätta otsast asjale ja kui minu jaoks läheb arst kaugemale, siis järelikult süsteem on halb,” sõnas patsientide esindaja.

Lõuna-Eesti Haigla juht Arvi Vask oli seda meelt, et kõiki perearste maakonnakeskustesse koondada ei ole vaja ja kui täna on kuskil maal üks perearst oma praksisega, siis see on suur privileeg ja seda tuleks püüda hoida nii kaua kuni vähegi võimalik. Teda tuleks toetada nii haigekassa kui ka KOVi poolt. “Aastaid on räägitud esmatasandi tugevdamisest, tegelikkuses on aga vähe ära tehtud,” leidis haigla juht. 

Küll aga kiitis Vask teise pereõe võimaldamist haigekassa poolt, ja leidis, et see samm on esmatasandit ka reaalselt tugevdanud.

“Meil oleks vaja suuremaid perearstimeeskondi ja selleks on vaja motivatsioonisüsteem ümber organiseerida,” rõhutas haiglajuht. “See rahastamisskeem, mis oli 90ndate algul süsteemi käima lükates, oleks tulnud juba palju varem ümber muuta.”

Vaski hinnangul oleks peremeditsiinis tarvis senisest suuremaid meeskondi ja meeskondade sees teatud spetsialiseerumisi. Ta tõi näiteks, et 90ndatel oli perearste, kes osutasid rasedate jälgimist, paigaldasid spiraale, see kõik on aga tasapisi kadunud perearsti töö hulgast ja jäänud uuesti ämmaemandate ja günekoloogide reaks.

Vask tõi paralleeli advokaadibüroodega, kuhu on koondunud rida advokaate, kes aga meeskonnas igaüks oma valdkonnale spetsialiseerunud. Tiimi paneb kokku tiimiliider. “Nii peaks ka perearsti töö olema, et on üks juht, kes koondab enda alla õpipoisid ja sellid, kellest saavad meistrid ja liidrid, kuid tänane süsteem seda kahjuks ei toeta,” nentis ta.

Väljavõte 30. augusti Meditsiiniuudiste lehe artiklist, mis võttis kokku arvamusfestivalil toimunud tervishoiupoliitilise arutelu.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.