Lepner: aina rohkem noori jätkab residentuuris

Enamus residentuuri mittekandideerijatest läheb ilmselt Soome, hindas TÜ meditsiinivaldkonna residentuuri prodekaan Urmas Lepner.

Enamik residente, kes residentuuri alustavad, selle Lepneri sõnul ka lõpetavad. Väheste katkestajate edasiste tegemiste kohta ülikoolil info puudub, kuid Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna residentuuri prodekaani Urmas Lepneri sõnul on arvatavasti üks residentuuri katkestamise põhjuseid välismaale kolimine. “Näiteks nad lähevad residentuuri ajal Soome, neile hakkab seal väga meeldima, tahavad seal edasi töötada ning mis neil muud üle jääb, kui residentuur siin katkestada,” hindas Lepner.

Residentuuri mittekandideerijate arv väheneb

Välismaale minejaid võib Lepneri sõnul kaudselt välja lugeda ka neist arstieriala lõpetajate arvust, kes ei kandideerinud residentuuri. Sellel aastal oli selliseid noori 17. “Me ei saa uurida, mis neist saab, aga me arvame, mis neist saab,” rõhutas Lepner. “Me arvame, et nad lähevad edasi välismaale, tõenäoliselt Soome”.

Samas on hea märgina mittekandideerijaid viimaste aastatega tunduvalt vähemaks jäänud – 2015. aastal oli selliseid noori 21 ning 2014. aastal 36.

Õppekavade probleemiks pikkus

Meditsiiniteaduskonna õppekavad muutuvad pidevalt ja neid lastakse hinnata ka rahvusvaheliselt. “Sellel aastal on kolm õppekava hinnatud Euroopa erialaseltside poolt: need on perearstindus, günekoloogia ja uroloogia. Kõik on saanud positiivse hinnangu, loomulikult väikeste märkustega, mida me võtame arvesse,” rääkis Lepner.

Jätkuvalt hindab Lepner osade õppekavade probleemiks residentuuri pikkust. “Me arvame, et päris paljude residentuuride pikkus ei ole optimaalne, eriti kolme- ja nelja-aastased residentuurid,” selgitas ta. “Need võiksid olla vastavalt nelja-viieaastase pikkusega.” Lepneri sõnul on täpselt samale järeldusele jõudnud ka rahvusvahelised õppekavade hindajad. Sellele soovile aga ei ole riik vastu tulnud. Põhjus peitub suuresti rahas.

Loe residentuurikohtade täituvuse üldist kokkuvõtet siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.