Kristjan Lepik: koolilõunatelt kokkuhoidmine on tulevikus meditsiini kulu

Kristjan Lepik
Kristjan Lepik

Täna Kultuurikatlas toimunud Rimi majanduskonverentsil „Mida Eesti sööb?” ütles majandusanalüütik Kristjan Lepik, et Eesti väga suur potentsiaal on puhas toit ja targem toitmine. Lepiku sõnul on tarkade talentide jaoks maailmas kõige tähtsam puhas keskkond, see on Eestis olemas ja väga unikaalne ning meie toodete väljapoole müügil on see superargument.

„Toidukulu inimeste eelarves kogu aeg väheneb ning tervisekulutused pidevalt kasvavad, kuid nad on omavahel otseselt seotud,“ ütles majandusanalüütik Kristjan Lepik. „Tervisekulutuste kasvamise probleem on väga tõsine, raha raviks ei jagu. Terviseprobleemide ennetamiseks on teine võimalus toit. Kui tehnoloogia abil kõigile personaalne toidukaart luua, oleks meil tervise parandamiseks tohutud võimalused. Meie väga suur võimalus on muuta toit meile sobivamaks.”

„Me mõõdame eluiga, aga me peaksime mõõtma tervena elatud aastaid, vanadus peaks olema väärikas,” sõnas Kristjan Lepik. „Toitumine on nagu ettevõtluski, kultuuriline õpe – see on väga pikk protsess. Maailmas on targalt toitumine kasvav, kuid see on alles õppimise protsess. Kõik algab lapsepõlvest: koolilõunatelt kokkuhoidmine on tulevane meditsiinikulu – sellelt ei tohiks kokku hoida.”

„Toiduvaldkonda mõjutavad muutused majanduses. 19. sajand oli meistrite ajastu, 20. sajand oli korporatsioonide ajastu, siis 21. sajand on võrgustiku ajastu,” märkis Kristjan Lepik. „Jäik korporatsioonide ajastu hakkab läbi saama. Võrgustumine tähendab ettevõtete ja inimeste omavahelist koostööd. Koos tehtud asjadel on mõjuvõim palju suurem. Eesti eelis on paindlikkus ja väiksus. Me saame pakkuda tooteid ja teenuseid toetudes võrgustikule.”

„Maailmas kasvab meeletu kiirusega fast casual food, sest ta on fast foodist tervislikum,” ütles Kristjan Lepik. „Ökotooted on paljudele kõrgema hinna tõttu kättesaamatud, kuid see ongi võrgustunud ühiskonna väljakutse, kuidas seda kättesaadavaks muuta. Londoni kesklinnas on järgmine mets 3,5 tunni kaugusel, meil 20 minuti. Meie saame pakkuda tulevikutoitu ja seda eksportida.”

Valdkonna spetsialistid arutlesid tänasel Rimi konverentsil „Mida Eesti sööb?“, millises suunas liiguvad inimeste toitumisalased teadmised, missugused on tervisetrendid ning kuidas see kõik paistab välja tarbija ostukorvis. Konverentsi avas maaeluminister Urmas Kruuse, modereeris Vladislav Korþets, sõna võtsid HKScan turundusjuht Anne Mere, terviseekspert Kristjan Port, majandusanalüütik Kristjan Lepik, Eesti hinnatud kokad ja teised oma ala asjatundjad.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

REGIONAALHAIGLA otsib HIIUMAA HAIGLASSE SISEARSTI

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

21. juuni 2018

VILJANDI HAIGLA otsib JUHATUSE LIIGET

Tammiste Personalibüroo OÜ

30. juuni 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

mai 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.