Haukanõmm: eelarve tasakaalu nimel patsientide ravi edasi lükata ei tohi

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Monika Haukanõmm.
Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Monika Haukanõmm.

Vabaerakonna kaheksa saadikut esitas täna tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile arupärimise ravi edasilükkamise kohta haigekassa eelarve kitsikuse tingimustes.

„Suve lõpul oli terava tähelepanu all haigekassa esimese poolaasta 33 miljoni euro suurune miinus, ja seda on nüüd väga karmilt, ravi uude aastasse lükates, tasakaalus hoida püütud,“ ütles Vabaerakonna saadik Monika Haukanõmm.

Rahanappuse tõttu (lepinguga ettenähtud ravijuhtumite arv on täis) on haiglad sunnitud edasi lükkama patsientide ravi uude aastasse. Nii on suurenenud koormus erakorralisele meditsiiniabile ja patsientide tervise halvenemise risk tõuseb järsult. Kõik suuremad kliinikud on teatanud, et järjekorrad on pikenemas ja seal ei oota sajad vaid lausa tuhanded inimesed, nimetas riigikogu sotsiaalkomisoni aseesimees Monika Haukanõmm.

Eesti Kardioloogia Selts tõi paari päeva eest väga teravalt välja, et haigekassa kärpis 2016. aastal südamehaigete raviraha tervelt 3 miljoni euro võrra. Haukanõmm sedastas, et meil on tekkimas olukord, kus me tervishoius enam solidaarsusest rääkida ei saagi, sest tasuta ravi väheneb ja tasulise ravi osakaal suureneb väga kiiresti.

„See tähendab, et kellel on raha, saab enam-vähem kohe tasulisele vastuvõtule, kel seda ei ole, ootab kuid ja kannatab,“ ütles Haukanõmm. Seda, et patsiendid ja nende lähedased on samas oma riigimaksud tasunud, ei ole mõtet meenutadagi, lisas saadik.

Vabaerakonna saadikud küsisid ministrilt ka haigekassa eelarve kümne aasta perspektiivi kohta, ja mida tehakse, et haigekassa ei paneks raviasutusi aasta pärast samasugusesse olukorda ning kuidas tagada südamehaiguste ravi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

18. detsember 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.