Kliinikum soetas uue jäätmeautoklaavi

Tartu Ülikooli Kliinikum.
Tartu Ülikooli Kliinikum.

Haigla köögipoolele jääb paljude inimeste töö, mis igapäevaselt kõneks ei tule. Üks mahukas valdkond on jäätmed ning sellest johtuvalt keskkonna tervise hoidmine.

Kliinikum käitleb suure hulga erikäitlust vajavaist meditsiinilistest jäätmetest ise oma keskkonnaosakonnas. Selleks töötab haiglas keskkonnainvesteeringute keskusega koostöös ostetud autoklaav. Üks autoklaavitsükkel kestab 30-35 minutit. Aeg varieerub vastavalt jäätmete omadustele – näiteks labori klaas purustatakse kiiremini kui operatsioonitoast pärinevad jäätmed.

Kogu protsess toimub kinnises trumlis ning on automaatne: konteinerid tühjendatakse autoklaavi spetsiaalse lifti abil, edasi suletakse autoklaav ja algab jäätmete töötlemise protsess. Esmalt toimub jäätmete purustamine, seejärel jäätmed steriliseeritakse ja seejärel lähevad jäätmed õues asuvasse jäätmepressi.

Uus autoklaav võimaldab käidelda suuremaid koguseid 

2015. aastal tuli osakonnal käidelda 231 tonni jäätmeid, millest 85% pärines kliinikumist. Ülejäänud koguse saadavad siia teised Lõuna-Eesti haiglad ning isegi Kuressaare haigla. Kliinikumi majandusteenistuse keskkonnaosakonnal uus juhataja Triin Arujõe toob välja, et kliinikumi jäätmeid kasutatakse ühe komponendina jäätmekütuse tootmisel. „See on keskkonna mõistes oluliselt parem ja hinnatum kui lihtsalt prügi kõrvaldamine," lisab ta.

Triin Arujõe sõnul tuli uue autoklaavi soetamisel silmas pidada ka IV ohukategooria viirustega kokku puutunud jäätmete töötlemise võimalust. „Uue jäätmeautoklaavi suurem mahutavus ja kogu jäätmete töötlemise protsessi (purustamine, steriliseerimine) viimine ühte kinnisesse süsteemi loob võimaluse vajadusel ohutult käidelda tervishoius tekkivate IV ohukategooria viirustega kokkupuutunud jäätmeid," selgitab Triin Arujõe.

Jäätmeautoklaav avatakse pidulikult 2.detsembril kell 9.45 kliinikumi keskkonnaosakonnas.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

18. detsember 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.