Laste vaimse tervise keskus peab konverentsi

Tartu psühhiaatriakliinik.
Tartu psühhiaatriakliinik.

2.detsembril toimub Tartus konverents "Laste vaimne tervis - väärtus meie kõigi jaoks". Konverentsiga tähistatakse projekti „Lõuna-Eesti laste ja noorukite vaimse tervise keskuse loomine“ lõpetamist.

„Lõuna-Eesti laste ja noorukite vaimse tervise keskuse loomine" projekti eesmärk on laste vaimse tervise teenuste arendamine ning abi kättesaadavuse parandamine.

Laste vaimse tervise probleemidega tegelemine on meeskonnatöö, kus erinevad spetsialistid tegelevad lapse ja perega juhtumipõhiselt. Seetõttu on tähtis meeskonna ja võrgustikuliikmete teadmised ja oskused. Projekti tegevustes oli suur osa koolitustel, kus keskenduti nii uute diagnostikameetoditele kui ka teenuste arendamistele.

Lapse ravi kõrval on oluline töö lapse pere ja võrgustikuga, abi peab olema koordineeritud ning võimalikult elukohajärgselt kättesaadav.

Projektimeeskonna visioon oli koolitada professionaalne meeskond, avada maakondlikud ambulatoorsed laste ja noorukite vaimse tervise kabinetid, arendada võrgustikutööd ning parendada statsionaarse abi võimalusi. „Ilma maakonna keskusteta ei ole tegelikult abi väljapoolt Tartust kättesaadav nii nagu peaks. Nüüd toetavad kliinikumi psühhiaatriakliiniku vastuvõtte ka kabinetid Võrus, Valgas ja Põlvas. Lisaks on meil ka vastuvõtt Ida-Viru Keskhaiglas ning ka Narva haiglas tegutseb vaimse tervise kabinet, mille tööd koordineerime koostööd Põhja-Tallinna Regionaalhaiglaga."

Kolm aastat kestnud projekti kavandatud tegevused on edukalt ellu viidud, loodud on laste ja noorukite vaimse tervise keskus asukohaga Tartu psühhiaatriakliinikus, Valga, Võru ja Põlva piirkondlikud vaimse tervise kabinetid. Ainult kabinettidest ja voodikohtadest ei ole aga abi, kui ei ole professionaalset meeskonda erialaste teadmistega. Nii on laste ja noorukite vaimse tervise keskuse meeskond läbinud mitmeid erialaseid koolitusi ning omandanud täiendavalt kogemusi Norras, Rootsis ja Soomes.

Keskuse teenused aitavad sõeluda välja juhtumeid, mille puhul on vajalik eriarstiabi ja nii saab vähendada põhjendamatute eriarsti juurde pöördumiste hulka, lühendades sellega järjekordi eriarsti ambulatoorsele vastuvõtule. Samuti aitavad kabinetis tehtud eelnev hindamine ja kogutud andmed lastepsühhiaatril diagnoosida ja määrata vajalik abi väiksema ajakulu ja visiitidega.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.