Alamaa-Aas: ravimihinna kujundavad maaletoojad

Eesti Proviisorite Koja juhatuse liige Karin Alamaa-Aas
Eesti Proviisorite Koja juhatuse liige Karin Alamaa-Aas

Omandipiirang ei mõjuta ravimite hindu, sest meil on seadusega kehtestatud juurdehindluse piirmäärad, nii apteegis kui ka hulgimüügis, leidis Eesti Proviisorite Koja juhatuse liige Karin Alamaa-Aas.

"Samuti ei saa siin rääkida mingisugusest mastaabiefektist, mis justkui hinnad all hoiab. See on puhas demagoogia. Kahtlen väga sügavalt, kas tänases ravimite hinna kujunemises on ühelgi jaeapteeke omaval hulgimüüjal mingisugust rolli, kuna vaevalt, et keegi hulgimüüjatest müüb allpool lubatud juurdehindluste määrasid," selgitas Alama-Aas.

Tema sõnul kujundavad tegelikult ravimi hinna valdavalt hoopis ravimitootjad ehk maaletoojad. Oma osa on ka riigil, kes paneb paika piirhinnad, juurdehindluste piirmäärad ja sõlmib tootjatega hinnakokkulepped. "Minu teada ükski tänasest hulgimüüjatest ravimeid maale ei too (kui, siis võibolla mõningaid üksikuid). Ehk ravimitest rääkides, siis nende hinnad on apteekides valdavalt ühesugused ja seda omandireform ei muuda," kinnitas ta.
Küll aga võib mõjutada proviisoriteapteekidele üleminek vaba juurdehindlusega apteegikauba ehk kaupade, mis pole ravimid (meditsiiniseadmed, toidulisandid, apteegikosmeetika) hindu patsiendi jaoks positiivses suunas. Mitteproviisorist omanik on orienteeritud maksimaalsele kasumile, proviisor tulevevalt kutse-eetikast muretseb hinda kujundades ka patsendi pärast.

"Minu kogemuste põhjal on muu apteegikauba hinnad proviisoriapteekides odavamad ja pole mitte mingit põhjust miks see peaks muutuma," kinnitas Alamaa-Aas.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.