Autor: Meditsiiniuudised • 14. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parimad HIV digilahendused aitavad arste

Parimaks valiti Eesti Perearstide Seltsiga koostöös arendatava lahenduse Diagnostic Match.
Foto: Tiit Mõtus
Eile, 13. detsembril selgusid HIV valdkonna digilahenduste konkursi HIVdigital võitjad. Ekspertidest koosnev žürii valis parimaks Eesti Perearstide Seltsiga koostöös arendatava lahenduse Diagnostic Match. Teise koha vääriliseks pidas žürii Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkuskliiniku arstide ja patsientide vajadusest sündinud mobiilirakendust hINF, mis pälvis ka publiku poolehoiu. Võitjate vahel läks jagamisele 70 000 eurot.

HIVdigital konkursil digilahenduse väljatöötamiseks 40 000 eurot võitnud Diagnostic Match projektijuhi Grete Kikase sõnul on kolm viimast kuud kulunud ideest prototüübi väljatöötamisele. „Tänu tiimi ja koostööpartnerite suurepärasele sünergiale ja pühendumisele on meie idee jõudnud faasi, kus saime eile reaalselt funktsioneerivat prototüüpi näidata. Kolme kuu jooksul oleme digitaliseerinud rohkem kui 400 HIV indikaatorhaiguste diagnoosikoodi ja loonud reaalselt funktsioneerivad kliinilistel ravijuhenditel baseeruvad algoritmid, mis aitab muuta HIV-testimise esmatasandil sihipärasemaks. Oleme kaasanud algoritmide valideerimisse mitmeid meditsiinivaldkonna spetsialiste. Lisaks tegime pilootuuringu kolmes perearstikeskuses, kus 120 patsienti said indikaatorhaigustest tulenevalt testitud. Järgmistel kuudel täiendame oma prototüüpi ja suurendame ka pilootprojektides osalevate perearstikeskuste arvu,“ selgitas Grete Kikas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099