Saarma: olen juhtunust õppinud ja kahetsen

Naistearst Ivo Saarma
Naistearst Ivo Saarma

Fertilitase juht naistearst Ivo Saarma saatis oma patsiendiga juhtunud tüsistuse asjus pöördumise, milles kahetseb väga juhtunut ja möönab, et on sellest palju õppinud.

Siit Ivo Saarma pöördumine: "Võin kinnitada, et olen juhtumist õppinud ja möönan, et patsiendid vajavad aktiivsemat nõustamist ja tugevat toetust ravi järel, sõltumata ravi edukusest ning me  peame seda kindlasti arvestama.

Tahan rõhutada, et loomulikult tunnen ennast süüdlasena selles loos, et ei osanud konkreetses olukorras patsiendiga  adekvaatselt suhelda ning  Talle kohe parimal, võimalikul moel, abi pakkuda. 

Olen seda tunnistanud ja patsiendi ees vabandanud. Kinnitan veelkord, et kõik õigustatud ja põhjendatud kulud me kompenseerime, selles osas meil patsiendiga dialoog jätkub. Arusaadavalt on see dialoog meil keeruline, aga pingutame selle nimel, et kehvas olukorras saavutada parim võimalik lahendus.

Mul on raske isiklikult midagi lisaks  öelda tekkinud tüsistuse kohta. Tean, et operatsiooni teostama minnes tahtsin Talle pakkuda abi kõige paremal võimalikul moel.  Mul on patsiendist kahju Talle tekkinud ravitüsistuse tõttu.   

Olen  viimase 1,5 aasta jooksul otsinud vastust küsimusele, kas on olemas lahendus, mis aitaks 100% välistada sellise tüsistuse tekkimise võimaluse, kuid tänaseni ei ole leidnud garantiid, mis seda teha lubaks. Seejuures olen suhelnud paljude kogenud kolleegidega  nii Eestist kui välismaal ning käinud täiendkoolitustel erinevates keskustes.

Tervishoius ei ole alati võimalik vältida tüsistuste tekkimist kõigi seniste teadmiste rakendamisel - ent arusaadavalt ei paku see patsiendile  lohutust. Ravikvaliteedi komisjoni otsust lugedes,  jääb mulle alles teadmine, et kui ma oleks suutnud vältida  üles loetletud  puudusi, et ka see ei oleks välistanud  tüsistuse tekkimise võimalust  s.h avatud lõikus, millele viidatakse, kuid mille puhul konkreetse tüsistuse risk jääb alles.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.