Saksa uuring: Kolmandik uutest ravimitest on ebavajalikud

Saksamaal läbi viidud uuring näitas, et oluliselt aitas haiguste ravi parandada vaid kolmandik viimase viie aasta jooksul turule tulnud ravimitest, samas kui kolmandikul ei olnud ühtegi seniste ravimitega saavutamata mõju.

Saksamaa riiklike haigekassade ühendus uuris 129 uut ravimit, mis tulid Saksamaal turule 2012. aastast, vahendas Postimehe terviseportaal Deutsche Wellet.

Selgus, et 44 uuritud ravimitest parandasid varasemate ravimitega võrreldes ravivõimalusi märgatavalt, 44 andsid parema ravi vaid osale patsientidest ja 41 ei pakkunud võrreldes varasemate ravimitega midagi uut.

See info lekitati kõigepealt mitmetele Saksa ajalehtedele, kus hakkasid kiiresti levima pealkirjad nagu "30 protsenti uutest ravimitest on kasutud". Tegelikult oleks õigem sõna "üleliigsed",  sest need ravimid mõjuvad üldiselt sama hästi kui varem samade haiguste raviks olemas olnud ravimid.

Riiklike haigekassade ühenduse pressiesindaja Ann Marini sõnul ei teadnud haigekassad uute ravimite turuletulekul seni, kas uus raviminimi ja pakend tähendavad ka paremat mõju patsientidele. "Seega oleme teinud suure edusammu," rääkis ta. Ravimiettevõtetele võib see tähendada halba uudist, samas kui Saksamaa haigekassade eelarvet võib see mõjuda positiivselt.

Uute ravimite hindamine toimus pärast seda, kui Saksamaal püüti reformidega võidelda selle vastu, et seal kehtivad ravimitele ülejäänud Euroopaga võrreldes väga kallid hinnad. Näiteks 2013. aastal tõdes OECD, et  Saksamaast veelgi kallimad hinnad on Euroopas üksnes Kreekas.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.