Helen Mülle: HPV-vastaste vaktsiinide efektiivsus on väga hea

Infektsiooniarst Helen Müller.
Infektsiooniarst Helen Müller.

Kõigi kolme saadaoleva vaktsiini efektiivsus vaktsiinis sisalduvate HPV genotüüpide poolt põhjustatud nakkuse suhtes on ligi 95%. Ükski HPV-vastane vaktsiin ei oma toimet aga varem tekkinud HPV-infektsiooni ravis, kinnitas LTKH infektsioonhaiguste arst Helen Mülle.

Miks massvaktsineerida just 12aastaseid?

Vaktsineerimine peaks toimuma enne võimalikku kokkupuudet viirusega, seega sihtrühm on noored enne suguelu algust.

Teiste riikide kogemust arvestades saab parima hõlmatuse just kooliprogrammidel põhineva vaktsineerimisega. Mõned riigid nagu USA, Austraalia Victoria osariik, Austria ja Horvaatia on HPV-vastasesse vaktsineerimisse kaasanud ka poisid.

Vaktsiini immunogeensus sõltub vanusest: 9–12aastastel on antikehade tiitrid tunduvalt kõrgemad kui 16–26 aasta vanustel.

HPV vaktsineerimise skeem 9–14 aasta vanustel on kahe doosiga: 0 ja 5–13 kuud. Kui kahe doosi vahe on

Soovitan noortel, kes on aastal 2017 vanuses 13–14, vaktsineerida ennast kahedoosilise skeemiga. Kahedoosilise skeemi eelis kolmedoosilise skeemi ees on, et see on efektiivne, mugavam, odavam. Kolmedoosilise skeemi korral on skeem: 0, 1–2 ja 6 kuud. Kõik kolm doosi tuleb manustada aasta jooksul. Pooleli jäänud vaktsinatsiooniskeemi ei pea otsast peale alustama.

Kas on vajalik ka lisadoos?

HPV-vastaste vaktsiinide (kahe- ja neljavalentne) efektiivsus püsib vähemalt kümme aastat ja praegu pole andmeid, et oleks vajalik tõhustusdoos. Kuna antikehade kineetika noortel kahedoosilise (0 ja 6 kuud) skeemi korral ja kolmedoosilise (0,1; 2 ja 6 kuud) skeemi korral on analoogne, siis oodatav kaitse kestvus on sarnane.

Kas HPV-vastased vaktsiinid on ohutud?

HPV-vastased vaktsiinid on ohutud. Maailmas on HPV-vastaseid vaktsiine saanud enam kui 80 miljonit inimest ja vaktsiinide ohutust on jälgitud üle kümne aasta. Kõige sagedasem kõrvaltoime on süstekoha punetus, turse, valulikkus ning pea- ja lihasvalu, väsimustunne. Üldjuhul on tegemist kergete, lühiajaliste, isemööduvate reaktsioonidega. Soovitan peale vaktsineerimist vaktsineerituid jälgida 15 minuti jooksul.

Vaktsineerimise vastunäidustus on ülitundlikkus toime- või abiaine suhtes. Edasi tuleb vaktsineerimine lükata kõrge palavikuga haigestumise ning raseduse korral.

Kui naine rasestub ja vaktsineerimise skeem pole lõpetatud, tuleb vaktsineerimisega jätkata peale sünnitust. Pole andmeid, et HPV-vastane vaktsiin mõjutaks raseduse kulgu või loote arengut. Imetamise ajal on vaktsineerimine lubatud.

Kas HPV-vastased vaktsiinid võivad põhjustada autoimmuunhaiguseid?

Ei. Uuringud näitavad, et autoimmuunhaiguste (Guillaini-Barré sündroom, sclerosis multiplex) esinemissagedus ei erine HPV-vastast vaktsiini saanutel ja mittevaktsineeritutel. Ka peale vaktsiinide turuletulekut jätkuvad ohutuse uuringud ning võimalikest kõrvaltoimetest peab alati teavitama ravimiametit.

Euroopa Ravimiamet (EMA) viis hiljuti läbi uuringu, kus eksperdid ei leidnud seost HPV-vastaste vaktsiinide ning CRPSi (kompleksne regionaalne valusündroom) ja POTSi (posturaalne ortostaatiline tahhükardia sündroom) vahel.

Rahvusvahelised organisatsioonid ja erialade seltsid (EMA, FDA, WHO, CDC jt.) soovitavad HPV-vastaste vaktsiinide kasutamist.

Seda, mida kirjutas HPV-vaktsiinidest naistearst Lee Padrik, saab lugeda siit.

Põhjalikum käsitlus HPV ja vaktsineerimise teemal ilmub maikuu alguses ajakirjas Meditsiin Fookuses infektsioonhaiguste arsti Pilleriin Soodla sulest.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.