Hambaravi piirhinnad pole seadusevastased

Õiguskantsler Ülle Madise
Õiguskantsler Ülle Madise

Õiguskantsler Ülle Madise vastas hambaarstide liidu pöördumisele, et seadus ei kohusta tervishoiuteenuste osutajaid haigekassaga ravi rahastamise lepinguid sõlmima ja osutama teenust vaid haigekassa etteantud tingimustel.

Hambaarstide liit küsis jaanuari keskel õiguskantsler Ülle Madiselt arvamust 2017. a juulis jõustuva nn täiskasvanute hambaraviteenuse hüvitise andmise korralduse kooskõla kohta põhiseaduses sätestatud ettevõtlusvabaduse ja tervisepõhiõigusega.

Samuti palus liit hinnangut, kas seaduseelnõu menetlemisel on järgitud head õigusloome tava. 

Ravikindlustuse seadus (RaKS) ei kohusta tervishoiuteenuste osutajaid Eesti Haigekassaga ravi rahastamise lepinguid sõlmima ja osutama teenust vaid haigekassa etteantud tingimustel, toob Madise välja.

Ka ei seo Vabariigi Valitsuse kehtestatud tervishoiuteenuste piirhinnad sektoris tegutsevaid teenuste osutajaid vahetult. Madise lisab, et piirhinnad keelavad haigekassal leppida tervishoiuteenuste osutajatega kokku kõrgemad hinnad.

Niisiis leiavad kehtestatud piirhinnad oma väljenduse üksnes haigekassaga sõlmitud ravi rahastamise lepingus, milles kokku lepitud teenuse hind ei või ületada piirhinda, ütleb Ülle Madise oma vastuses.

Haigekassaga sõlmitud ravi rahastamise lepingud seovad tervishoiuteenuse osutajat vaid piires, milles tervishoiuteenuse osutaja täidab haigekassa ees võetud lepingulisi kohustusi.

Seega kehtib RaKS § 67 lg-st 3 tulenev tervishoiuteenuse eest lisatasu võtmise keeld üksnes juhtudel, mil haigekassa peab kindlustatud isikult tervishoiuteenuse osutamise eest tasu maksmise kohustuse üle võtma.

Juulis jõustuva RaKS § 29 lõike 2 järgi võtab haigekassa vähemalt 19-aastaselt kindlustatud isikult hambaraviteenuse eest tasu maksmise kohustuse üle kalendriaastaks kehtestatud piirmäära ulatuses.

Seega on haigekassa antava kindlustuskaitse ulatus piiratud ja haigekassaga ravi rahastamise lepingu sõlminud hambaraviteenuse osutaja on kohustatud ravikindlustatule teenust osutama haigekassaga kokku lepitud tingimustel vaid juhtudel, mil teenust rahastab ka haigekassa, seisab Madise vastuses.

See tähendab, et olukorras, kus hambaarsti vastuvõtule tuleb ravikindlustatud isik, kes on oma hambaravihüvitise sel aastal juba n-ö välja võtnud, ei ole talle teenuse osutamine käsitatav enam haigekassaga sõlmitud lepingu täitmisena ja temalt võib küsida teenuse eest turuhinda.

Ülle Madise täismahus hinnangu hambaraviteenuse piirhindade kohta leiate SIIT.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.