Pressiteade

Innovatsioon antikoagulatsioonis – suurenenud kliiniline kindlustunne

Boehringer Ingelheim
Boehringer Ingelheim

Viin, 26. jaanuar 2017 – eelmisel aastal toimus oluline muudatus antikoagulantravi vallas, sest turule saabus otsese suukaudse antikoagulandi (DOAC) toime spetsiifiline peataja.

Pärast eri riikide ravimiametite heakskiitu sai Pradaxa®-st (dabigatraaneteksilaat) esimene DOAC, millel on spetsiifiline toime peataja Praxbind® (idarutsizumab). 1,2,3,4 See tähendab, et esimest korda saab Pradaxa®-ga ravitud patsientidel antikoagulandi toime mõne minuti jooksul peatada. 5,6 Nüüd, kus selle võimaluse loomisest on möödunud aasta, arutati Antikoagulantravi Akadeemia konverentsil, kuidas on DOAC toime peataja muutnud antikoagulantravi viimase 12 kuu jooksul.

Viinis 26.–27. jaanuaril 2017 peetud Antikoagulantravi Akadeemia konverentsile kogunesid Kesk- ja Ida-Euroopa ning teised rahvusvahelised juhtivad eksperdid. See interdistsiplinaarne arutelu hõlmas suukaudse antikoagulantravi uuendusi, mis võimaldavad patsientidele paremat ravi. Lisaks arutati, kuidas parandada arusaamist DOACde rollist insuldi ennetamisel kodade virvenduse (AF) ja venoosse trombemboolia korral. Omaette teema oli dabigatraani ning idarutsizumabi ohutus. Nõupidamisel osales üle 300 AF-patsientide raviga tegeleva eksperdi 18 riigist.

Kanada McMasteri Ülikooli arstiteaduskonna professor John Eikelbloom, kes oli üks ürituse peaesinejaid, ütles: „Antikoagulantravi valdkond on viimasel kümnendil seoses DOACde kasutuselevõtuga pöördeliselt muutunud ning trombembooliliste haiguste ravis on paljud varasemad takistused nüüd ületatud. Vaatamata aga DOACde olulisele eelisele K-vitamiini antagonistide ees takistas DOACde toime peataja puudumine nende kasutamist, kuna arstid olid mures võimalike hädaolukordade, erakorraliste operatsioonide või raskete verejooksude pärast, sest nende ravimite hüübimisvastast toimet ei saanud kiiresti ja tõhusalt peatada – isegi kui seda võis olla vaja üksnes harvadel juhtudel. Sellepärast on DOAC toime peataja idarutsizumab, millel on soodne ohutusprofiil, võimaldanud võtta kasutusele DOACd kogu nende potentsiaali arvestades ning viinud antikoagulantravi uude faasi."

Nõupidamisel osalesid juhtivate ekspertidena ka Saksamaa Esseni ülikooli neuroloogiaosakonna juhataja professor Hans-Christoph Diener ning Poola Białystoki ülikoolihaigla professor Anna Tomaszuk-Kazberuk.

Professor Diener selgitas toime peataja olulisust neuroloogi vaatenurgast järgmiselt: „Ravipraktika tõendid kinnitavad, et dabigatraanil on soodne kliiniline profiil, mis selgus ka Medicare’ retrospektiivses analüüsis, mis avaldati ajakirjas JAMA Internal Medicine. Selles uuringus võrreldi dabigatraani (manustatuna 150 mg kaks korda ööpäevas) ja rivaroksabaani (manustatuna 20 mg üks kord ööpäevas) toimet ning järeldati, et dabigatraani kasutamisel oli koljusiseste verejooksude ning koljuväliste ja seedetrakti raskete verejooksude esinemissagedus väiksem kui rivaroksabaani kasutamisel.7 Sellised tõendid on kaalukad, samas võimaldab idarutsizumabi kättesaadavus harvades hädaolukordades, näiteks koljusisese verejooksu või ägeda isheemilise insuldi korral ravimi hüübimisvastase toime kohe peatada.“

Loengu pidanud kardioloog Tomaszuk-Kazberuk ütles: „Konsulteeriva kardioloogi ja ka antikoagulantravi määrajana on mulle ohutus äärmiselt oluline – see on olnud ka minu patsientide peamine mure. Dabigatraan on DOAC, mille soodsat ohutusprofiili on järjekindlalt kinnitanud sõltumatud uuringud ning võrdlusuuringud teiste DOACdega. Ja nüüd, kui saadaval on ravimi toime peataja, moodustavad dabigatraan ja idarutsizumab väga hea ravivaliku. Samuti pakub see patsientidele kindlustunnet, et neil harvadel juhtudel, kui antikoagulantravi toime tuleb peatada, on see ohutult, kiiresti ja tõhusalt saavutatav. Uusi AF-patsiente tuleb teavitada, et võimaliku hädaolukorra puhul on raviarstile kättesaadav toime spetsiifiline peataja.“

Praxbind® on DOAC toime peataja, millel on hea ohutusprofiil.5, 6, 8, 9, 10 See seondub spetsiifiliselt dabigatraani molekuliga ning neutraliseerib selle hüübimisvastase toime, sekkumata koagulatsioonikaskaadi.10,11 Teised DOACde toime peatajad on kliinilises arendusjärgus, seega on Praxbind® praegu ainuke laialdaselt saada olev DOAC toime peataja. Pradaxa® on suurepärane antikoagulantravi võimalus, millel on soodne ohutusprofiil, mis on leidnud kliinilistes uuringutes kinnitust. Seega pakuvad Pradaxa® ja Praxbind® oma usaldusväärsusega uut ravistandardit ja uuel tasemel antikoagulantravi.

Viited:

 1. Idarutsizumabi Euroopa ravimi omaduste kokkuvõte, 2016.
 2. Idarutsizumabi USA ravimiinfo, 2015.
 3. Dabigatraaneteksilaadi vahetamise Euroopa ravimi omaduste kokkuvõtte, 2016.
 4. Dabigatraaneteksilaadi USA ravimiinfo 2015.
 5. Pollack C. V., et al. Idarucizumab for Dabigatran Reversal. NEJM. 2015;373:511-520.
 6. Glund S, et al. Safety, tolerability, and efficacy of idarucizumab for the reversal of the anticoagulant effect of dabigatran in healthy male volunteers: a randomised, placebo-controlled, double-blind phase 1 trial. Lancet. 2015;386:680–690.
 7. Graham DJ. et al. Stroke, Bleeding, and Mortality Risks in Elderly Medicare Beneficiaries Treated With Dabigatran or Rivaroxaban for Nonvalvular Atrial Fibrillation. JAMA Intern Med. Published online 3 October 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.5954 http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2560376
 8. Glund S. et al. Idarucizumab, a Specific Antidote for Dabigatran: Immediate, Complete and Sustained Reversal of Dabigatran Induced Anticoagulation in Elderly and Renally Impaired Subjects. Oral presentation on 8 December 2014 at The 56th American Society of Hematology Annual Meeting & Exposition, San Francisco, USA. Blood 2014; 124: Abstract 344.
 9. Glund S, et al. A randomised study in healthy volunteers to investigate the safety, tolerability and pharmacokinetics of idarucizumab, a specific antidote to dabigatran. Thromb Haemost. 2015;113:943–951.
 10. Schiele F, et al. A specific antidote for dabigatran: functional and structural characterization. Blood 2013;121:3554–62.
 11. Pollack CV, et al. Design and rationale for RE-VERSE AD: A phase 3 study of idarucizumab, a specific reversal agent for dabigatran. Thromb Haemost 2015;114:198–205.

Lisainfo:

Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG Eesti filiaal

Pärnu mnt 141, 11314 Tallinn, Harjumaa

Kontaktinfo 6 128 000

Lisa kommentaar

 • Pressiteade

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.