Julius Juurmaa: noored arstid vajavad kindlustunnet

Noorarstide Ühingu juhatuse liige Julius Juurmaa.
Noorarstide Ühingu juhatuse liige Julius Juurmaa.

Töökoha valik sõltub noorel arstil - nagu igal teisel noorel spetsialistil - sellest, millised vastused ta suudab välja mõelda kahele alljärgnevale küsimusele, leidis Noorarstide Ühingu juhatuse liige Julius Juurmaa.

"Esiteks: kas minu oskustega inimesed on tööturule oodatud? Kui me räägime noortest arstidest, kes lähevad tööle Soome, räägime eeskätt kuueaastase põhiõppe lõpetanud üldarstidest — ja üldarste Eestis tööle ei oodata," selgitas Julius Juurmaa olulist aspekti töökoha valikul.

Tema hinnangul on Eesti tervishoius loodud olukord, kus vaikimisi oodatakse põhiõppe lõpetanud üldarstilt residentuuris kitsa eriala omandamist — alternatiivid on kiirabi ja erakorralise meditsiini osakond, ainult et esimeses tõmmatakse otsi tasahaaval kokku ning mõlemas peab noor arst konkureerima vastava eriala arst-residentide ja eriarstidega.

"Need, kellele mõne kitsa eriala omandamine põhimõtteliselt ei sobi - seejuures võib veenvalt argumenteerida, et üldmeditsiin ongi põnevam, vaheldusrikkam - lähevad sinna, kus nende oskustega inimesi oodatakse. Soome on sellistest riikidest kõige lähemal ja keelebarjäär kõige madalam," selgitas Juurmaa enda mõtteid.

Unistatakse väikehaiglatest

"Teiseks: kas kohas, kus ma tahaksin elada, on võimalik töötada? 30-aastane parimas tööeas inimene, on ta siis üld- või eriarst, tahab enda oskused parimal võimalikul määral rakkesse panna ning selle töö toel luua pere ja kodu," alustas Juurmaa teisele olulisele küsimusele vastamist.

"Seni, kuni haiglavõrgu arengukava tööperiood on lühem, kui kulub aega lapse sünnist põhikooli lõpetamiseni, on noorel arstil valida Tallinna, Tartu, mööndustega ka Pärnu ja Ida-Viru haiglate vahel," kinnitas Juurmaa, et valikut noorel arstil väga polegi.

Tema sõnul mõtlevad paljud lõpetajad tegelikult juba elukeskkonna pärast näiteks Haapsalule, Viljandile, Kuressaarele, Kärdlale. "Aga laused nagu “profileerime ümber piirkondlikeks järelravikeskusteks” ei sisenda optimismi ei põhiõppe lõpetanud üldarstidesse ega residentuuri lõpetanud noortesse spetsialistidesse," kinnitas Juurmaa.

Kuid üks on tema sõnul kindel - üksi palga pärast ei lähe oma lähedaste ja sõpruskonna juurest välismaale ükski noor arst.

Loe Julius Juurmaa mõtteid ka siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Kas alternatiivmeditsiin peaks olema Eestis rangemini reguleeritud?

  • Jah
    76% (29)
    76% (29)
  • Ei
    24% (9)
    24% (9)

Vastanuid: 38

Valdkonna tööpakkumised

VILJANDI HAIGLA otsib JUHATUSE LIIGET

Tammiste Personalibüroo OÜ

30. juuni 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

mai 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.