Haigekassa jäi I kv 27 mln euroga miinusesse

Haigekassa I kv tulem oli - 27 mln eurot, mis oli samas 10 mln võrra parem kui aasta tagasi I kvartalis.

Käesoleva aasta esimeses kvartalis tasus haigekassa tervishoiuteenuste eest 209 miljonit eurot, mis on 8 miljonit eurot enam kui möödunud aasta samal perioodil. Ravimeid kompenseeriti ligi 30 miljoni euro eest ning ajutisi töövõimetushüvitisi maksti 42 miljonit eurot. Keskmised kulud ühe inimese kohta on kasvanud ligi kümnendiku.

Aasta esimese 3 kuuga tasuti perearstiabi eest kokku veidi üle 27 miljoni euro. Perearsti ja eriarsti vahelist e-konsultatsiooni saab aasta algusest kasutada ka neeruhaiguste erialal, sisehaigustes ja psühhiaatrias. E-konsultatsiooni eest tasuti aasta I kvartalis 36 tuhat eurot, mis on pea neli korda rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Perearsti nõuandetelefonile tehti ligi 71 tuhat kõne.

Aasta esimese kolme kuuga tasus haigekassa raviasutustele eriarstiabi 846 tuhande ravijuhu eest üle 166 miljoni euro. Eriarstiabi kasutas 411 tuhat kindlustatud inimest. Keskmiselt viibiti haiglaravil 6 päeva. Ühe haiglaravi juhu ehk statsionaarse ravi eest tasus haigekassa ligi 1800 eurot. Kokku tehti üle 40 tuhande operatsiooni.

Haigekassa tasus 2,1 miljonit eurot ülikallite ravijuhtude eest. Ülikalliks loetakse raviarvet, mis ületab 65 tuhat eurot.

Haiguste ennetamise teenuste eest tasuti 2,2 miljonit eurot. Haiguste ennetamise eelarve alla kuuluvad koolitervishoid, noorte reproduktiivtervise arendamine, rinnavähi ning emakakaelavähi varajane avastamine, noorsportlaste tervisekontroll ning jämesoolevähi sõeluuring. Esimese kolme kuuga on emakakaelavähi ennetaval uuringul väga aktiivselt osalenud Harju, Tartu, Valga, Ida-Viru, Saare ja Viljandi maakonna naised.

Õendusabiteenuste osutamise eest tasus haigekassa esimeses kvartalis 7,9 miljonit eurot. Nii statsionaarset kui koduõenduse teenust kasutas ligi 8000 inimest.

Hambaravi teenuste eest tasuti I kvartali jooksul ligi 6,2 miljonit eurot. Alla 19aastaste laste seast käis hambaravil ligi 59 tuhat. Laste ortodontia teenust sai 9500 last. 

Esimese kolme kuuga hüvitati üle 2 miljoni ravimiretsepti eest ligi 30 miljonit eurot. Keskmiselt tasus haigekassa ühe retsepti eest 14,4 eurot. Ravimite loetellu lisandusid rinnakasvaja, melanoomi ehk pahaloomulise naha pigmendirakkude kasvaja ning Pompe’i tõve ravimid. Samuti lisandusid uued ravimid raske astma, südamepuudulikkuse ning leukeemia raviks.

Ajutist töövõimetust hüvitati 42 miljoni euro eest, kokku hüvitati 1,8 miljonit töövõimetuspäeva. Ühe päeva maksumus oli ligi 24 eurot.

Aruande täisversiooni saab lugeda siit.

Esimese kvartali aruande tulemusi kokku võttev slaidikomplekt.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

MEDICUM otsib PEREARSTI / ABIARSTI, PEREMEDITSIINI RESIDENTE, KODUÕDE

Medicum Tervishoiuteenused AS

07. juuni 2018

Meditsiini­uudised

15. mai 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

mai 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.