Ross veel Niine kliinikut süüdi ei mõista

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.
Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Telesaates «Pealtnägija» kinnitasid mitu inimest, et käisid Niine kliinikus tasulisel vastuvõtul ja neile tuli üllatusena, et nende visiidi eest on raviasutus saanud raha ka haigekassalt. Haigekassa juht Tanel Ross siiski tuntud nahaarstile valearvete esitamist süüks ei pane.

See on juba teine juhus, kus tuleb avalikuks, et raviasutused on esitanud haigekassale ilmselt valearveid. Tahes-tahtmata tekib küsimus, kas ja kuidas te raviasutuste esitatud arveid kontrollite?

See on hoopis teine olukord, nii palju kui mina «Pealtnägijast» kuulnud olen. Iga raviasutus võib osutada tasulisi teenuseid ja antud juhul sai patsient pärast haigekassa lepingu alusel tasutud teenust veel ka tasulist teenust, mille ta ise kinni maksis. Mina oskan hetkel öelda, et selles ei ole midagi ebaseaduslikku. Me peame uurima, mis seal tasulisel raviarvel kirjas on.

Kas raviasutus, osutades osaliselt tasulist teenust, peaks mind teavitama, et osa arvest tasub haigekassa ja osa tuleb tal endal maksta?

Kui te küsite seda, kas meile on esitatud valearveid, siis nii palju, kui mina sellest aru saan, on inimene käinud haigekassa lepingupartneri juures nahaarsti vastuvõtul ehk on olnud eriarsti ambulatoorse vastuvõtu ravijuht. Täiendavalt on inimesele pakutud ka tasulist teenust.

Mis puudutab patsiendi informeerimist haigekassa poolt hüvitavatest teenusest ning tasulistest teenustest, siis nii teil kui minul peab olema selge, millise ravijuhu eest tasub haigekassa ja mis on täiendav teenus, mida ma ise maksan. Kui on vaja paremini teavitada, siis seda peab kahtlemata tegema raviasutus.

Mida tähendab paremini teavitada?

Patsiendil peab olema enne teenuse osutamist selge  arusaam, mis ulatuses ta peab ise maksma ja mis ulatuses haigekassa võtab maksmise üle. Kui on olnud selliseid juhtumeid, siis võtame ette samme, et kõik meie partnerid lepingust tulenevaid põhimõtteid ühtemoodi täidaks.

Kas see ametlikult on ikkagi võimalik, et ühe visiidi eest saab esitada mitu arvet? Näiteks haigekassa tasub selle eest, et arst mind vastu võtab ja minuga räägib,  aga sünnimärkide uurimise eest digidermatoskoobiga maksan ma ise?

Igal konkreetsel juhul tuleb seda eraldi vaadata, aga on teenuseid, mille eest maksab haigekassa, ja ühe visiidi sees võib olla ka neid teenuseid, mida haigekassa kinni ei maksa, sest seda ei ole meie teenuste loetelus.

Loomulikult on see põhimõtteliselt võimalik. Küsimus on selles, et kõik peaksid ühtemoodi aru saama, millise teenuse eest haigekassa ei maksa.

Praegu teie kinnitate, et väidetav petuskeem pole tõestatud, aga teie eelkäija Hannes Danilov ütleb telesaates, et ühe asja eest küsiti kaks korda raha.

Ma ei oska öelda, mis info põhjal Hannes Danilov seda väidab.

Mõlema «Pealtnägija» poolt avalikustatud juhtumi puhul on patsiendid haigekassat teavitanud, et asjad ei ole korras. Miks te ei reageeri inimeste pöördumistele ja ei hakanud neid ettevõtteid kontrollima?

Meile on tulnud info ja seda me uurime. Kas meile on esitatud arveid valesti või mitte, seda ma praeguse info põhjal kinnitada ei saa. Ei ole korrektne väita, et me ei kontrolli või ei jälgi lepingu täitmisi. Juba enne «Pealtnägija» teemapüsitust on olnud küsimusi lepingu täitmise kontrollimisega.

Tähendab, te olete juba enne Niine kliinikut kontrollinud?

Ma praegu ei oska teile peast öelda, mida on tehtud. Aga ei saa väita, et inimene pole pöördunud ja me pole midagi teinud.

Edasi loe Postimehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Kas alternatiivmeditsiin peaks olema Eestis rangemini reguleeritud?

  • Jah
    76% (29)
    76% (29)
  • Ei
    24% (9)
    24% (9)

Vastanuid: 38

Valdkonna tööpakkumised

VILJANDI HAIGLA otsib JUHATUSE LIIGET

Tammiste Personalibüroo OÜ

30. juuni 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

mai 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.