Apteekrite koolitus võiks käia kaasas inimesega

Apteeker tööpostil
Apteeker tööpostil

Proviisorite koda on arutanud ettepanekut, et nõutav täiendkoolitus ei toimuks tööandjate kohustusena, vaid käiks kaasas inimesega. Ravimiamet ei ole sellega seni nõustunud.

Näiteks on perearstide täiendkoolitus korraldatud nii, et sõltumatult töökohast peavad nad aastas koguma teatud arvu täiendkoolituspunkte. Apteegitöötajate puhul on samuti vajalik teatud punktisumma koguda, kuid selle eest vastutab tööandja ja see on seotud inimese töökohaga. 

Ravimiameti kontroll on leidnud mitmeid juhtumeid, rohkem ketiapteekides, kus inimene ei ole saanud vajalikul hulgal täiendkoolitust. Keskmiselt on puudu jäänud 18 koolitustundi 40st.

Proviisorite koja esinaine Karin Alamaa-Aas märkis, et nad on arutanud koolituse teemat mitu korda just selles võtmes, et koolitus peaks käima kaasas töötajaga. Viimati oli see teemaks eelmisel sügisel.

"Praegu on ju nii, et kui ma näiteks olen saanud oma 40 tundi koolitust kätte (mille pean saama 2 aasta jooksul) ühe aasta jooksul ja vahetan töökohta, siis pean uues kohas koolituste kogumisega otsast peale alustama," selgitas Alamaa-Aas. "Mis on ju ilmselgelt ebaratsionaalne - nagu töötaja saaks uues töökohas uue arvuti kõrval ka uue tühja aju."

Lisaks koorub siit tema sõnul välja hoopis oht, et kui inimene iga kahe aasta tagant töökohta vahetab, siis tal justkui ei olekski koolituskohustust. "Oleme  rääkinud sellest, et kui keegi soovib koolituskohustusest kõrvale hoida, siis nii on see võimalik," jätkas ta.

Seda näidet on toodud esile ka ravimiameti esindajatega kohtudes kui argumenti, miks peaks koolituspunktid olema seotud töötajaga, mitte töökohaga. "Ravimiameti vastus on seni olnud, et nad ei soovi seda korda muuta," selgitas Alamaa-Aas. Kuna koolitamiskohutsus on tööandjal, kui aga koolituspunktid läheksid töötajapõhiseks, siis ei saaks seetõttu koolituskohustust tööandjale panna. "Minu arvates ei ole see tõsiseltvõetav väide. Koolituskohustuse täitmine tuleb lihtsalt dokumenteerida ja see on kehtiv kõigi tööandjate jaoks," märkis proviisorite koja esinaine.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.