Kuula artiklit
2. juuni 2017
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anu Parvelo: soovime õppida igast kogemusest

Arstiteadustudengite seltsi juht Anu Parvelo.
Foto: EAÜS
Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS) on esimeseks sissejuhatuseks tulevastele ühiskondlikult aktiivsetele arstidele. Noore võsukesena Eesti Nooremarstide Ühenduse ja Eesti Arstide Liidu kõrval anname oma liikmetele ja tulevastele arstidele võimaluse suurendada omavahelist kollegiaalsust ja täiendada oma õpet.

Noore võsukesena Eesti Nooremarstide Ühenduse ja Eesti Arstide Liidu kõrval anname oma liikmetele ja tulevastele arstidele võimaluse suurendada omavahelist kollegiaalsust ja täiendada oma õpet. Nii nagu Peep Talving ütles, et töö peaks olema vahelduv ja tasakaalus sotsiaalse puhkusega.

EAÜSi presidendina tagan, et arstitudengitel on olemas võimalused enesetäienduseks ja motivatsiooni õpinguteks.

Tudengile tähendab see, et ta tuleb pärast loenguid ja raamatute lugemist mõnele teist laadi koolitusele või töötoale ning õpib midagi juurde, mida tal ilmselt järgmises eksamis ei küsita.

Muidugi on meil ka väga tugev ja mitmekülgne õpe koolis, kuid praktiliste oskuste omandamiseks on aega ainult mõned praktikumid ja sellest tunnevad tudengid enim puudust. Hea oleks, kui enne tööle asumist oleksid õmblemisliigutused juba koolis treenitud ning käe sees.

Selle jaoks korraldame iga aasta mitmeid praktilisi koolitusi alustades õmblemisega seajalgade peal, verevõtuga või kipsi panemisega. Usun, et tudengid, töötamas hooldaja, põetaja, abiõe või abiarsti ametikohal, soovivad just võimalikult palju õppida igast kogemusest.

Olulisel kohal tudengite tervis

Ühe olulise punktina tahan järgmise aasta töös keskenduda tudengite tervisele. Kui tudengiorganisatsioonidel on tihtipeale halb maine propageerides ebatervislike eluviise, siis arstiõppes on kõige halvem olukord treenituse, sportimise jätkamisega ja vaimse tervisega.

Õppetöö tihe graafik prioritiseerib raamatuid oma tervisest üle ja see soodustab läbipõlemist ning kooli pooleli jätmist.

Kui 2014. arstiteadusesse astusin, võeti meid vastu 160. Hetkel on sellest alles umbes 130 ja see arv on koos aastate jooksul juurde lisandunud inimestega.

Ka Eesti Arstis ilmunud arstitudengite vaimse tervise uuring toob välja, et vaimse tervisega peaks tegelema juba 1. kursusest peale. Lisaks sellele lõime EAÜSi eestvedamisel OLE Rohkem noorteühenduste võrgustikus Tervisliku tudengiorganisatsiooni mudeli.

Mudeli eesmärgiks on, et tudengiorganisatsioonid looksid oma liikmetele tervislikud alternatiivid ja tervislikku eluviisi toetava keskkonna ja seda viies valdkonnas:

- alkohol, tubakas ja narkootikumid;

- toitumine ja füüsiline aktiivsus;- vaimne tervis;- võrdne kohtlemine, seksuaalne ahistamine.

Tahaksime haarata võimalikult palju organisatsioone väärtustama oma liikmete tervist ja kinkida Eesti Vabariigile 100. sünnipäevaks põlvkonna terveid tudengeid.

Üritused enntustöö valdkonnas

Tudengitena on meil lubatud ning oleme pisut ka kohustatud unistama suurelt. Meie tahame, et kõige tervemad ja õnnelikumad inimesed elaksid Eestis. Nii teeme iga aasta arvukalt üritusi just ennetustöö valdkonnas. Kui tagajärgede ravimiseni on meil mõned aastad veel õppida, siis hetkel me saame inimestele meelde tuletada, et oma tervise eest vastutab igaüks ise ja tervislik eluviis on valik, mida arst ei saa patsiendi eest langetada.

Ürituste raames teavitame inimesi riskidest ja julgustame reageerima haigusnähtudele varakult. See annab meile võimaluse esimesteks suhtlusteks patsiendiga, motiveerivaks intervjueerimiseks ja jääb loota, et EAÜSi liikmetel on huvi tegeleda ennetusega ka hiljem tagajärgede kõrval.

Järjest enam rõhutakse nii meedias kui ka arstiõppes, kuidas erialaste teadmiste ning oskuste kõrval on oluline omandada üldoskused. Üldoskuste all mõeldakse ühe osana suhtlemisoskust, kuid samuti koostöö-, juhtimis-, keele- ja tehnoloogia kasutamise oskust. Pakkudes nende oskuste omandamist oma õppe kõrvalt, tähendab, et tudeng peab olema selleks motiveeritud ja ise aktiivne, õnneks seda me ka oleme.

Hea meel on näha, kuidas meie liikmed ei mõtle ainult olukorra probleemidele, vaid otsivad ka lahendusi. Loodan, et liikmetel säilib ka tulevikus soov patsienti aitamiseks rohkem kui lihtsalt ravida ja samas ei kahjustata selle käigus oma tervist. Kõige olulisem on siiski, et terve põlvkonna tudengite kõrval, oleks meil 10 aasta pärast põlvkond terveid noori arste.

Autor: Anu Parvelo Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi president

Anu Parvelo: soovime õppida igast kogemusest
Kuula artiklit

Anu Parvelo: soovime õppida igast kogemusest

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099