Ministeerium alustas igakuist terviseandmete sisestamise seiret

Sotsiaalministeerium on terviseministri kinnitusel võtnud uurida, kas tervishoiuteenuste osutajad ikka sisestavad patsientide terviseandmeid riiklikkuse infosüsteemi nagu kord ette näeb.

Terviseminister Jevgeni Ossinovski andis riigikogu infotunnis aru üleriigilise e-registratuuri käekäigu kohta ja selgitas, kuidas tagab riik patsiendi terviseandmete jõudmise kesksüsteemi.

Minister ütles riigikogu liikme Urmas Kruuse küsimustele vastates, et loodetavasti jõutakse selle aasta lõpuks esimeste piloteerimisteni paari haiglaga ja siis järgmisel aastal saab seda juba laiendada.

Ka nentis Ossinovski, et osa terviseandmeid tervisehoiuteenuste osutajate käest tervise infosüsteemi ei jõuagi. "Kui vaatame töötukassa otsuseid, mille puhul on kõige rohkem vaidlustamisi olnud, siis need vaidlustamised ongi tulnud juhtumitest, kus tervise infosüsteemi andmed on olnud puudulikud või ebatäielikud ja ekspertarstil ei olegi olnud võimalik adekvaatset hinnangut langetada," rääkis minister.

"Seejärel on tulnud vaidlustusi, mis on olnud aega kulutavad haldusorganile, aga mis veel olulisem, loomulikult ka inimest ennast jooksutanud ja pannud keerulisse olukorda, mis ei ole kindlasti mõistlik ega vajalik," lisas ta.

Seepärast on sotsiaalministeerium ministri kinnitusel alustanud igakuist andmete sisestamise seiret, kus võrreldakse arstide poolt haigekassale edastatud raviarveid tervise infosüsteemi terviselugude sisestamisega.

"Nende andmete põhjal või alusel pöördutakse arstide poole, kui seal on ebakõla, ja selgitatakse tervise infosüsteemi andmete esitamise kohustust, aga ka olulisust, miks on see nendele patsientidele tegelikult vajalik absoluutselt väljaspool tervisesüsteemi, vaid inimese muud sotsiaalse toimetuleku garantiid, toetused, abivahendid ja muud teenused sõltuvad tegelikult sellest, kui täielikud need andmed on," rääkis Ossinovski.

Juhul kui see lähiajal olulist efekti paranemises ei too, kaalutakse ministri sõnul ka terviseameti kaasamist, kes otseselt vastutab selle eest, et tervishoiukorralduslikud normid oleksid täidetud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.