Põletikuvastane dieet vähendab luude hõrenemist

Elu jooksul võivad inimeste luud sageli hõreneda ja eelkõige menopausijärgseid naisi ohustab kõrgem osteoporoosi ning luumurdude risk. Siiski on olemas võimalusi, kuidas seda vältida.

Hiljutise uuringu tulemuste kohaselt võib mõnedel naistel vähendada luude hõrenemist rikkalikult põletikuvastaseid toitaineid sisaldav toidusedel.

Riikliku Terviseinstituudi (NIH) hinnangu kohaselt on Ameerika Ühendriikides rohkem kui 53 miljonil inimesel juba osteoporoos või suurenenud risk selle välja kujunemiseks madala luu tiheduse tõttu.

Osteoporoos on haigus, mille korral luu tugevus väheneb, põhjustades suurema luumurdude riski – nimetatud haigus on peamiseks luumurdude põhjuseks menopausijärgsete naiste ja eakate inimeste hulgas.

Enamik luumurde leiab aset puusas, randmetes ja seljas. Puusaluumurrud on neist kõige raskemad, nõudes hospitaliseerimist ja kirurgilist sekkumist.

Varem arvati, et osteoporoos on vananemise loomulik osa, kuid nüüd on enamik meditsiinieksperte seisukohal, et seda haigust on võimalik vältida ja seda tulebki teha.

Hiljuti Ohio Riiklikus Ülikoolis läbi viidud uuringus tehti kindlaks seos toitumise ja osteoporoosi vahel.

Uuringut juhtis Ohio Riikliku Ülikooli toitumisteaduste dotsent Tonya Orchard ning selle tulemused avaldati ajakirjas Journal of Bone and Mineral Density.

Toitumise ja luude hõrenemise seose analüüs

Orchard vaatles uuringus Women’s Health Initiative (WIH) kogutud andmeid ja võrdles põletikku tekitavate toitainete taset toidusedelis luu mineraalse tiheduse tasemega ning luumurdude esinemissagedusega.
WIH on suurim USAs seni läbi viidud menopausijärgsete naiste terviseuuring. Naised kaasati uuringusse aastatel
1993 kuni 1998.

Teadlased kasutasid toiduainete põletikulisuse indeksit ja võrdlesid mõõtmistulemusi puusa, käe alaosa ning üldise luumurru riskiga, kasutades kestusuuringust saadud andmeid.

Seejärel hindasid nad muutusi luu mineraalse tiheduse ja toiduainete põletikulisuse indeksi tulemustes.

Teadlased jagasid toitumist puudutavad küsimustikud 160191 naisele, kelle keskmiseks vanuseks oli 63 eluaastat ja kes ei olnud uuringuks varasematest puusaluumurdude esinemistest teatanud.

Teadlased kasutasid 10 290 naise luu mineraalse tiheduse andmeid ja kogusid andmeid luumurdude kohta kogu rühmast. Naisi jälgiti kliiniliselt kuue aasta vältel.

Orchard kasutas koos kolleegidega Coxi mudeleid luumurruohu suhtarvude arvutamiseks ja nende korrigeerimiseks, võttes arvesse vanust, rassi, rahvust ning teisi muutujaid.

Vähepõletikulistest toiduainetest on kasu europiidsetel naistel

Teadlased tegid kindlaks seose põletikku tekitavate toiduainete ja luumurdude vahel – kuid üksnes noorematel europiidsetel naistel.

Konkreetselt kaasnes valgenahalistel alla 63aastastel naistel kõrgemate toiduainete põletikulisuse indeksi näitajatega peaaegu 50 protsenti kõrgem puusaluumurru risk.

Seevastu kõige vähem põletikulisi toiduaineid tarbinud naistel hõrenesid luud kuue aasta jooksul vähem kui nende kõrgete toiduainete põletikulisuse indeksiga näitajatega sookaaslastel hoolimata asjaolust, et neil oli uuringuga liitumisel üldine luumass väiksem.

Teadlaste sõnul lubavad need tähelepanekud arvata, et kvaliteetne vähepõletikuline toidusedel, mis sisaldab tavaliselt rikkalikult puuvilju, köögivilju, kala, täisteraviljatooteid ja pähkleid, võib olla eriti oluline nooremate valgenahaliste naiste jaoks.

Tonya Orchard: “Meie uuringust võib järeldada, et vananemisel avaldab tervislik toidusedel mõju naiste luudele. Ma usun, et see annab meile veel ühe põhjuse toetada ameeriklaste toitumisjuhistes toodud soovitusi, mis puudutavad tervislikku toitumist.”

Oletatav põhjus: vähem põletikulise dieediga naised on aktiivsemad

Üks uuringu läbi viinud teadlastest, Ohio Riikliku Kliiniliste ja Translatsiooniteaduste Keskuse direktor Rebecca Jackson lisab, et tehtud tähelepanekud kinnitavad varasemate uuringute tulemusi, mis on näidanud, et põletikulised faktorid suurendavad osteoporoosi riski.

“Kui vaadata pigem kogu toidusedelit, mitte erinevaid toiduaineid, loovad need andmed baasi uurimiseks, kuidas toidusedeli komponendid võivad koos toimida,” märgib Jackson.

Eesmärgiks on suurendada kasutegurit ja pakkuda naiste tervise ning elustiili osas täpsemat informatsiooni.

Siiski märgivad teadlased, et uuringus ei täheldatud seost rohkem põletikku tekitava toidusedeli ja üldise luumurdude riski suurenemise vahel.

Vastupidi – käe alaosa ja üldise luumurru risk osutus kõrgemate toiduainete põletikulisuse indeksiga näitajatega naiste hulgas pisut madalamaks.

Kuigi uuring oli vaatleva iseloomuga ja ei võimaldanud kindlaks teha põhjuslikku seost, peavad teadlased üheks võimalikuks selgituseks, et vähem põletikulise toidusedeliga naised võivad olla füüsiliselt rohkem aktiivsed kui rohkem põletikulise toidusedeliga naised. Seetõttu esineb neil ka kõrgem kukkumiste risk.

Lisa kommentaar

  • Medical News Today
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.