Aspeni hoiatavad tarnehäired

Kõige tõsisem Aspenile esitatud süüdistus oli, et ta võis ähvardada riike tarnete peatamisega.

The Times kinnitab, et lisaks kõigele muule korraldas firma mitmes riigis n-ö hoiatavaid tarnehäireid, üritades võimudele sel moel survet avaldada. Selles olukorras sattusid pantvangi patsiendid. Ajaleht kirjutab, kuidas üks Itaalia apteegitöötaja oli sunnitud valima, kummale kahest vähihaige lapsega perest anda viimane karp ravimit.

Mais 2014, kui Aspen katkestas ravimite otsetarned Hispaaniasse, pidid sealsed patsiendid hankima teistele maadele ette nähtud ravimeid, kusjuures oluliselt kõrgema hinnaga. Firma katkestas tarned pärast seda, kui Hispaania võimud keeldusid ühe ravimi hinda tõstmast 2 eurolt 100 eurole. The Timesi käsutuses on firmasisene kirjavahetus, milles töötajad arutavad, mida võtta ette Hispaania turule mõeldud ravimipartiiga.

“Ainus võimalus on partii annetada või hävitada,” kirjutas üks Aspeni juhtivatest tegelastest.

Enam-vähem samal ajal anti ravimite nappusest teada Saksamaal, Kreekas, Prantsusmaal ja Belgias. Nagu teatab The Guardian, suri Prantsusmaal kolm patsienti, kellele kallinenud melfalaani asemel kirjutati välja teise toimeainega preparaat.

Tarned katkesid ka Eestis

Ravimiameti teatel tekkisid ravimi Alkeran (kasutatakse kroonilise lümfoleukoosi raviks) tarneraskused eelmise aasta jaanuaris ja septembris. Seejuures tõusis hüppeliselt hind, millega Aspen müüs ravimit hulgimüüjatele, kuigi tarnija ja riigi vahel olid sõlmitud selgesõnalised kokkulepped.

Regionaalhaigla onkoloog Indrek Oro nimetab veel ühe ravimi, Lanvise defitsiiti (seda määratakse ägeda müeloidse leukeemiaga patsientidele):

“Neid ravimeid kasutatakse igapäevaselt halvaloomuliste lümfoproliferatiivsete haiguste (vereloomehaiguste) ravis. Aeg-ajalt on nimetatud ravimite (eriti Alkerani ja Leukerani) puhul olnud tegemist tööd häirivate tarneprobleemidega, kuna need ei ole asendatavad teiste ravimitega. Viimati oli taoline tarnepaus eelmisel aastal. Arusaadavalt on selline olukord vägagi häiriv,” ütles Oro.

Ministeerium ei leia, et tarnehäired ja äkiline hinnatõus oleksid tarnija poolt vahetult enne läbirääkimisi sihilikult instseneeritud.

“... Esinenud hinnakõikumised ei olnud seotud ähvardustega. Tõesti ei olnud,” kinnitas Katrin Pudersell. “Ravimitootja esindaja oli igati koostööaldis, pahatahtlikkust ei saanud täheldada.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

LOOTE ULTRAHELISKRIINING OÜ otsib MEDITSIINIÕDE

Loote Ultraheliskriining OÜ

31. juuli 2018

SA IDA-VIRU KESKHAIGLA otsib kolme juhatuse liiget

Ida-Viru Keskhaigla

15. august 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.