Ravimiamet keelas videosilla teel nõustamise

Mitu apteeki sulgevad uksed, sest ravimiamet keelas apteegis videosilla teel nõustamise. Mittessulgemise korral ähvardas ravimiamet tegevusloa äravõtmisega ning sunnirahaga.

Juuni alguses tutvustas Apotheka Luunja ja Kavastu apteekides Eestis uudset infotehnoloogilist lahendust – patsiendi videosilla teel nõustamist – mille eesmärk oli tagada ja parandada maapiirkondades ravimite kättesaadavust. Ravimiamet keelas uudse lahenduse, mistõttu peavad nimetatud apteegid tänasest uksed sulgema.

„Olime välja arendanud toimiva lahenduse, kus apteeker nõustas patsienti videosilla abil. Ehkki apteeker ei viibinud ise füüsiliselt patsiendiga samas ruumis, oli tagatud kvaliteetse apteegiteenusega kaasas käiv patsiendi põhjalik nõustamine apteegis. Kõik väljastatavad ravimid kontrollis üle erialatöötaja videosilla abil. Apteekrit abistas apteegis vastava koolituse saanud klienditeenindaja,“ rääkis Terve Pere Apteegi juhatuse liige Kadri Ulla.

„Ravimiameti hinnangul ei ole aktsepteeritav, et klienditeenindaja võtab riiulist ravimipaki ning asetab selle veebikaamera alla apteekrile kontrollimiseks, sisuliselt ei ole Ravimiameti hinnangul klienditeenindajal lubatud ravimikarpi puudutada,“ ütles Ulla.

„Teise põhjusena tõi ravimiamet välja hüpoteetilise vajaduse, kus patsient võib soovida ravimi veega lahustamist apteegis. See on tegevus, millega saab hakkama iga inimene kodustes tingimustes ise – eriti kui apteeker seda üle selgitab.“

Kadri Ulla sõnul jõuti videosilla abil apteegiteenuse osutamiseni tõsise tööjõuprobleemi tõttu.

„Maapiirkondadesse on pea võimatu leida apteekreid – ja seda eriti suvisel puhkuste perioodil – mistõttu on apteegi lahti hoidmine maal väga raske. See lahendus võimaldas meil aga apteeke varasemast suisa kauemgi avatuna hoida,“ selgitas Kadri Ulla.

Ravimiamet ähvardas tegevusloa äravõtmisega

„Olukorras, kus Eesti tituleerib end kui e-riiki, kus meil toimuvad e-valimised, kus kinnipeetavate üle sai juba 12 aastat tagasi videosilla teel kohut pidada, kus pangaarvet saab avada videotuvastuse teel, kus arstid saavad patsientidega veebi kaudu suhelda, on meil endiselt üks iganenud vaadetega organisatsioon, kes leiab, et parem on apteegid maapiirkondades sulgeda kui võimaldada kaasaegsete lahenduste kasutamist. Kusjuures hoolimata sellest, et sarnane lahendus on mujal maailmas juba ammuilma kasutusel,“ rääkis Kadri Ulla.

„Ravimiamet ähvardas meile määrata sunniraha kuni 6000 eurot päevas, kui me ei lõpeta Luunjas ja Kavastus apteegiteenuse osutamist videosilla abil. Samuti ähvardas amet ka Terve Pere Apteeki tegevusloa äravõtmisega, mis tähendaks 85 Apotheka apteegi sulgemist. On hämmastav, et ravimiamet ei vasta ise küsimusele, kuidas tagada apteegiteenuse jätkusuutlikkus maal, ega aktsepteeri ka eraettevõtjate lahendusi,“ avaldas ta nördimust.

„Teeme kõik endast oleneva, et Eesti riik siiski ümber mõtleks ega halvendaks ravimite kättesaadavust maal. Oleme seega sunnitud jalge alla võtma kohtutee,“ lisas Kadri Ulla.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

LOOTE ULTRAHELISKRIINING OÜ otsib MEDITSIINIÕDE

Loote Ultraheliskriining OÜ

31. juuli 2018

SA IDA-VIRU KESKHAIGLA otsib kolme juhatuse liiget

Ida-Viru Keskhaigla

15. august 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.