Autor: Triin Tabur • 30. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apteegiturul lüüakse selgus majja

Foto: Raul Mee
Sotsiaalministeeriumis on kohe valmimas kirgi kütva apteegireformi analüüs, millest lähtuvalt peaks riigikogu tegema otsuse, kas apteekide omandipiirang tuleb või mitte.

See võib täiesti pea peale pöörata juba jõustunud otsuse, millega aastaks 2020 peaksid nn ketiapteegid kadunud olema.Eesti Apteekide Ühendus ja Eesti Ravimihulgimüüjate Liit tegid augustis avalduse, kus leiavad, et kuna apteekide omandireformi otsad on lahti jäetud, tuleks selle rakendamist pikendada vähemalt aastani 2025. Liidud ootavad, et 2014. aastal alanud ja nüüd uuesti puhkenud diskussioon jõuab kaugemale riigi lubadusest koostada reformi kohta analüüs. Lubaduse täitmiseks sel kevadel antud järjekordne avalik tärmin möödus juunis. Liidud loodavad sotsiaalministeeriumi asekantsleri sõnadele, et vajalikud üleminekutegevused saavad aasta lõpust riigi prioriteediks.Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna nõunik Helen Berk ütles, et septembris koguneb reformi puudutavat arutama riigikogu sotsiaalkomisjon, kellega pannakse paika edasised tegevused seaduse rakendamiseks. Selleks ajaks peaks olema lõpetatud ka sotsiaalministeeriumi koostatud apteegi omandipiirangute analüüs.“Seetõttu ei hakka me enne ühegi vahepealse ettepaneku kohta seisukohta kujundama,” lisas ta. Analüüs valmib ministeeriumi ja ravimiameti koostöös ning on praegu ministeeriumis majasisesel kooskõlastamisel.Miks kogu asi justkui venib, on Berki sõnul kinni selles, et kõnealuse seaduse ettevalmistuse protsess on olnud erinev tavapärasest seadusloomest, kus enamik seaduse ettevalmistuse koormusest on ministeeriumidel. Esmalt tehakse analüüsid ja pakutakse välja lahendused, arutatakse ning konsulteeritakse.“Sellist analüüsi seaduse vastuvõtmisele ei eelnenud ja seetõttu ei ole hetkel veel vastuseid kõikidele küsimustele,” ütles ta.Muudatus mõjutab enam kui 350 Eesti apteeki 518st. Hulgimüüjad rõhutavad, et ravimisektori elujõu säilitamiseks vältimatult vajalikke rakendusmeetmeid ei ole omandireformi elluviimiseks jäänud aja jooksul enam võimalik sisuliselt välja töötada ega mõistlikult ellu rakendada. Seepärast leiavad nad, et kui riik ka otsustab pärast analüüsi reformiga edasi liikuda, ei saa muudatuste tähtaeg olla varem kui 2025. aasta.Ravimite hulgimüügifirma Tamro Baltics juhi Leon Jankelevitshi sõnul on vastuseta jäänud küsimus: kelle huve apteekide omandipiirangu rakendamine teenib. Regulatsiooni ettekäändeks toodi tema sõnul vajadus konkurentsi tihendada ja printsiibis on lihtne kaasa noogutada väitele, et rohkem konkurentsi on hea. “Tegelikult konkurentsi puudust ei ole,” leidis ta hiljutises arvamusartiklis. Suuremad apteegiketid ostavad täna valdavalt erinevatest hulgimüügifirmadest. Jankelevitshi hinnangul näitab praeguse regulatsiooni loomine, et siinset ettevõtluskeskkonda ei saa usaldada.Pikemalt samal teemal eilses, 29. augusti Meditsiiniuudiste paberlehes!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099