Tillmann: kõrgem haridus kaitseb südant

Taavi Tillmann – rahvatervise meditsiini arst-resident, University College London doktorant.
Taavi Tillmann – rahvatervise meditsiini arst-resident, University...

Äsja Londonis doktoritöö valmis saanud Taavi Tillmann jõudis järeldusele, et mida madalam haridustase, seda tõenäolisemalt põeb inimene hiljem südame ja veresoonkonna haigusi ning saab infarkti. Tillmann esineb ka konverentsil Meditsiin 2018 avaettekandega.

Eesti päritolu Taavi Tillmann võrdles Londoni ülikoolis valminud doktoritöös poole miljoni eurooplase geeniandmeid, kirjutas Eesti Päevaleht.

Selgus, et vanematelt n-ö edasiõppimise geeni pärinud saavad väiksema tõenäosusega infarkti. Kolm ja pool aastat pikem haridustee ehk umbes üks koolitase vähendab südamehaiguste ohtu lausa kolmandiku võrra.

Eelmisel aastal lõpetas Eestis põhikooli ligi 11 000 noort. Viimaste aastate statistikast nähtub, et igal aastal jätkab kaks kolmandikku põhikoolilõpetajaid õpinguid gümnaasiumis ja üks kolmandik kutsekoolis. Kuni 400 noort jätab aga pärast üheksanda klassi lõppu õpingud sinnapaika. Kutsekooli läinud üle 3500 noorest õpib pärast lõpetamist edasi ainult mõnisada. Selles loetelus ei ole midagi uut, niisugune tendents on kestnud mõnda aega.

Loetletud arvud seab hoopis uude valgusse värske doktoritöö, mis kokkuvõttes nendib, et mida madalam haridustase, seda tõenäolisemalt põeb inimene hiljem südame ja veresoonkonna haigusi ning saab infarkti.

Edasi loe Eesti Päevalehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.