PERH peseb käed EASi toetuse tagasinõudest puhtaks

PERHi juhatuse esimees Agris Peedu.
PERHi juhatuse esimees Agris Peedu.

Hoolimata oma koostööpartnerile ja EASile valeandmete esitamisest ning partneri pankrotiseisu sattumisest, ei taha Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) toetusraha tagasi maksta, kirjutas Äripäev.

EAS toetas 1,24 miljoniga Vähiuuringute Tehnoloogia arenduskeskuse (VTAKi) ja PERHi ühisprojekti „Mutatsioonidega seotud kasvajate diagnostika“, mis kestis aastatel 2010-2013, kuid vaidlused selle üle, kes peaks tehtud vigade tõttu osa sellest EASile tagasi maksma, alles koguvad tuure, kirjutas Äripäev.

Selle projektiga püüdsid haigla ja arenduskeskuse arstid-teadlased üheskoos leida markereid, mis aitaksid tuvastada kasvajaid väga varases staadiumis.

PERHi juhatuse esimehe ametisse aasta lõpus astunud Agris Peedu sõnul seisab talle esitatud ülevaates, et regionaalhaigla ja VTAKi vahel sõlmitud leping ei näinud ette, et projektis osalemisega seotud tegevusi peaks dokumenteerima viisil, nagu seda hiljem nõuti. „Seepärast ma ei näe, et regionaalhaigla peaks tekkinud kahju eest vastutama,“ ütles ta.

Seega on tekkinud olukord, kus PERH ei püüa isegi väita, nagu poleks nad teinud vigu, mis viisid EASi antud toetuse tagasi küsimiseni, küll aga on haigla seisukohal, et nende pikaajaline koostööpartner Vähi-TAK, kes oli ühisprojektis ametlik toetuse saaja, ei andnud neile infot, kuidas möödapanekuid vältida ja lahendada. Seega peseb haigla oma käed nõudest puhtaks.

VTAKi toonane juht Riin Ehin aga ei nõustu haiglajuhi Peedu seisukohaga. „Ükskõik, kuidas see viga tekkis, see tekkis PERHi süül. Ja kui viga on tehtud, tuleb see kinni maksta,“ sõnas ta.

Loodeti EASi armuandmisele

Peedu leiab, et rahastuse andis EAS siiski VTAKile ning arenduskeskuse juhil Ehinil lasus kohustus tagada, et kokkulepped VTAKi projektipartnerite vahel on piisavad, et tagada EASi tingimuste täitmine.

Ehin selgitas, et selle projekti jooksul vahetusid PERHis pidevalt juristid ja personalijuhid, vahepeal olid ka lihtsalt asendajad. „Igaühele pidime uuesti selgitama, kuidas need asjad käivad.“

„Olen saanud infot, et probleemi ilmnedes 2015. aastal tegi regionaalhaigla VTAKiga igakülgset koostööd ning kokkuleppel Riin Ehiniga esitati projekti info VTAKi tolleaegse finantsjuhi näpunäidete järgi. Kui see ka ei olnud EASi jaoks piisav, siis kahjuks rohkemaga regionaalhaigla aidata ei saanud,“ ütles Peedu.

Siiski möönab Peedu, et kui peaks välja tulema dokumendid, mis tõendavad, et regionaalhaiglal oli kohustus oma tööd dokumenteerida viisil, nagu seda hiljem nõuti, siis tuleb tal oma praegune seisukoht üle vaadata.

Projekti ajal juhtis PERHi veel Tõnis Allik, kes korruptsioonisüüdistuse tõttu aasta eest ametist taandus. Tema oli ka selle projekti kontaktisik PERHis. Allik ütles, et kuni tema PERHi juhtis, polnud neil veel diskussioone selle üle, kas nad peaks enda süül tekkinud vead kinni maksma.

„Lootsime, et EAS siiski soostub meie antud selgitustega ja loobub tagasinõudest. Eks see on nüüd siis vaidlemise koht, kelle süüd seal rohkem oli,“ lausus ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.