PERHi rikkumine: vangerdused palgalehel ja aruandluses

Enidne PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik.
Enidne PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik.

EASi kontroll tuvastas, et PERH esitas neile tegelikkusest erinevaid töötajate palgaandmeid ja oli hooletu nii kulude eristamise kui ka tööajatabelite täitmisega, kirjutas Äripäev.

Reidi eesmärk oli kontrollida juhuslikus valimis projekti kulude eristamist raamatupidamises teistest kuludest, kuludokumentidel olevate summade kokkulangemist raamatupidamises kajastatuga ning EASile esitatud dokumentide koopiate kattuvust originaalidega. Kontrolliti nii projekti läbiviija ja kirjade järgi toetuse saaja VTAKi kui nende partneri PERHi kulusid, kirjutas Äripäev.

Leitu oli nõnda alarmeeriv, et EAS otsustas teha kogu ühisprojekti dokumentatsioonile lauskontrolli. Iseäranis äratas kahtlusi projektis osalenud PERHi töötajaid puudutav vastuoluline ja puudulik dokumentatsioon ning ebakõlad, mis ilmnesid töötajate palgalehti ja EASile esitatud summasid kõrvutades.

Kui EASi kontrollid VTAKi kontoris pabereid kontrollisid, oli ports vajalikke dokumente puudu ja need lubati järele saata. Paraku pidi VTAK korduvalt tähtaja pikendust paluma, sest ootas ise PERHilt vajalikke pabereid. Haigla põhjendas viibimist sellega, et töötajate palgaandmetega soovib EAS näha delikaatseid isikuandmeid, mistõttu võtab esitamine kauem aega. „VTAKi ja PERHi infovahetuses on olnud ebakõlad,“ seisis põhjenduses EASile.

Alles jaanuaris 2016 langetas EAS pärast veninud ja konarlikku suhtlust VTAKi ja PERHiga otsuse, et kahe asutuse ühisprojektis on dokumentidega tõendamata või puudulikult vormistatud kulusid pisut enam kui 100 000 euro eest. EASi toetuse osakaal sellest on 75% ehk 79 000 eurot, mis on paisunud koos intressidega juba 109 000 euroni.

Muudetud töölepingud

EASi inspektoritele esitatud töölepingute järgi oli kõigil kuuel projektis osalenud PERHi töötajal ühesugune palk, kuid hilisema lauskontrolli käigus leidis EAS paberid nende töötajate tegelike palkadega, kust selgus, et paari kuu jooksul pärast ühesuguste palgakokkulepete sõlmimist tühistati lepingud tagasiulatuvalt ja projekti lõpuni määrati töötajatele uued, igaühele erinevad palgad.

See tähendab, et arvutuste järgi maksti töötajatele 15 kuuga välja tegelikult üle 16 000 euro vähem raha, kui oli see summa, mille alusel EAS toetust eraldas.

„Ma mäletan, et see oli ajapõhine arvestus, palka arvutati vastavalt projektile kulunud aja järgi. Aga ma ei mäleta, miks seda ringi arvutati. Kas seal oli mingi ebatäpsus, seda ei suuda ma küll meenutada. Seda peab küsima selle aruande koostajalt ja seda tegi minu meelest VTAK ise,“ kommenteeris PERHi toonane juht Tõnis Allik.

„Meie ei saanud ligi PERHi isikuandmetele, meie ainus võimalus oli leppida nende andmetega, mida PERH meile ise andis,“ ütles VTAKi toonane juht Riin Ehin.

Maksekorraldusi pole võimalik saata

Kui EAS küsis PERHilt töötasude maksekorraldusi, vastati neile, et neid pole võimalik saata, kuna PERH kannab kõikide töötajate palga korraga panka, mistõttu ei saa eraldi ühtegi maksekorraldust edastada. See probleem lahenes, kui EASi inspektor juhendas PERHi, kuidas saada kätte pangast iga töötaja palga maksekorraldus.

PERHi töötajate tööajatabelitest aga ilmnes, et neist olid puudu töö sisu kirjeldused, seal seisid vaid tunnid ja kuupäevad. Pärast seda teataski EAS, et hakkab otsast toestust tagasi nõudma. PERH esitas korrigeeritud tööajatabelid veel hiljem järele, kuid neil ei olnud jällegi töötajate allkirju.

Haigla töötajate töötasud konkreetses projektis osalemise eest polnud aga näha ei palgalehtedelt ega PERHi enda raamatupidamisest. Seda põhjendas Allik toona väitega, et nad ei teadnud, et peavad teadusprojektiga seotud kulusid muudest eristama.

Ehin ütles, et kõik europrojektidega kokku puutunud teavad, et esimese asjana tuleb kulud eristada ja materjale pärast 25 aastat säilitada. „On ilmselt vale öelda, et PERH seda ei teadnud, aga võib-olla siis mingi vahetunud või asendusraamatupidaja ei teadnud. PERHil on europrojekte olnud kindlasti rohkem kui meil.“

Alliku sõnul oli see PERHi jaoks esmakordne projekt, kus sellist aruandlust tuli teha. „Meie lähtusime sellest, mida VTAK meilt seda aruannet tehes küsis. Ilmselt oli meil seal mingi kommunikatsioonihäire, kuidas tuli arvestust pidada. Tagantjärele me neid numbreid kokku ajasime.“

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

14. august 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuli 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.