Naloksooni jagamist alustatakse esialgu mõnes apteegis

Apteekide kaasamine ennetustegevusse annab riigile võimaluse hajutada esmatasandi tervishoiuteenuste osutajatele langevat koormust, leiab apteekide ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp.

Narkootikumide üledoosi puhul manustatav ravim naloksoon võiks soovijatele olla kättesaadav ka apteekides. Nii jõuaks elupäästev ravim laiema tugivõrgustiku vahendusel rohkemate abivajajateni, kirjutas Tervise Arengu Instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna vanemspetsialist Kristel Kivimets terviseinfo blogis.

Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp ütleb, et apteegid kaaluvad tõepoolest koostöös TAI-ga pilootprojektina alustada mõnes apteegis naloksooni jagamist, et anda oma panus narkootikumide üledoosist tingitud surmade vähendamisele.

Naloksoon on aine, mida kasutatakse esmase vahendina narkoüledooside korral.

"Tegemist on süstiga, mis peaks igal narkomaanil taskus olema juhuks, kui on toimunud opioidi üledoseering. Kuna praegu on väga vähe neid kohti, kustkohast narkomaanid saavad endale naloksooni, otsib TAI võimalusi teha koostööd apteekidega," selgitab Kristiina Sepp.

Ta jätkab, et apteegid on tervishoiuasutused, hästi ligipääsetavad, avatud terve pika päeva ja seda ka nädalavahetustel. "Apteekritele on elanikkonna tervis ja heaolu väga oluline ja kuna apteekrid on tervishoiuspetsialistid, kes igapäevaselt käitlevad ravimeid, on loogiline, et apteekrid on kaasatud ka erinevatesse ennetustegevustesse," ütleb apteekide ühenduse juhatuse liige. Apteekide kaasamine annab riigile tema sõnul ka võimaluse hajutada esmatasandi tervishoiuteenuste osutajatele langevat koormust.

"Mõistagi on naloksooni jagamise alustamise taga ka väljakutseid ja teadmatust. Oluline on, et protsess oleks läbi mõeldud, riskid minimeeritud ja teiste riikide kogemused arvesse võetud," ütleb Sepp testprojekti kommenteerides.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

SA IDA-VIRU KESKHAIGLA otsib kolme juhatuse liiget

Ida-Viru Keskhaigla

15. august 2018

LOOTE ULTRAHELISKRIINING OÜ otsib MEDITSIINIÕDE

Loote Ultraheliskriining OÜ

31. juuli 2018

Meditsiini­uudised

12. juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuni 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.