Põhjendatud hüvitised makstakse vaidluseta

Lõikus.
Lõikus.

Ehkki sotsiaalministeeriumi prioriteet number üks on suve lõpul tervishoidu lisaraha leidmine, ei ole haiglate ja arstide poolt aastaid oodatud patsiendikindlustuse eelnõu jäädavalt kalevi alla jäänud vaid võetakse taas lauale juba paari nädala pärast septembri lõpul.

Uus seadus peaks riigikogu heakskiidu korral jõustuma juba tuleval aastal. Eelmise aasta teisel poolaastal keskenduti väljatöötamiskavatsuse täiendavale analüüsile ja ekspertarvamuste kogumisele.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu kinnitab, et tööandjana ootavad nad kindlasti patsiendikindlustuse seaduse tulekut ning on eelnõule ka omapoolsed kommentaarid andnud. Haigla juhtkonna soov on ministeeriumiga sel teemal aga veelkord kohtuda, et arutada muuhulgas selle üle, kui palju õiguslikke instituute tervisehoiu valdkonnast üleüldse pärast eelnõu vastuvõtmist jääb ja kas tagatud on minimaalne bürokraatia nii patsiendile kui ka raviasutusele.

"Meie jaoks on oluline arutleda ka selle üle, et kui patsiendikindlustuse seaduse alusel on isikule hüvitis välja makstud, siis kas ta saaks veel pöörduda kohtusse, kui summa teda ei rahulda," toob Peedu välja. Eelnõu eesmärk oli muu hulgas täpsustada võlaõigusseaduse regulatsiooni ja seda peab haiglajuht mõistlikuks. "Me näeme, et võlaõigusseaduses peaks olema kirjas vastutus tervishoiuasutuse osas, mitte aga lisaks ka veel arsti või õe vastutus," lisab ta.

Haiglale seni esitatud hüvitisnõuetest kõneldes sõnab Peedu, et ennekõike on nende poole pöördutud juhtudel, kus näiteks anesteesia käigus on hambast kild murdunud ja siis on isikule ka kahju hüvitatud.

"Samuti meenub juhtum, kus kaebuse menetlemisel leidsime, et arst ei uurinud patsienti piisava põhjalikkusega ning patsiendi ravi jäi seepärast lünklikuks. Hüvitasime sellisel juhul patsiendi kulutused, mida ta pidi tegema, et saada siiski täielik ravi," räägib haigla juht.

Loe täismahus lugu 12. septembri Meditsiiniuudiste paberlehest!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.