Läti jooksis tasuta arstiabiga ummikusse

Valmiera haigla
Valmiera haigla

Läti muudab tervishoiusüsteemi ja ülejärgmisest aastast saavad Lätis tervisekindlustuse need, kes tasuvad sotsiaalmaksu ning järk-järgult suurenevat osalustasu miinimumpalgalt. Läti valitsus saatis uued rahastuspõhimõtted seimile otsustamiseks.

Haigekassalaadset tervisekindlustust Lätis pole ja kõigele kõike süsteem on tekitanud olukorra, kus riigi poolt makstavad uuringute ja operatsioonijärjekorrad on veninud ülipikaks, haiglatel pole raha ja perearstid on oma proteste väljendanud streikides, vahendas ERR

Osad ettevõtted on teinud oma töötajatele eratervisekindlustuse, kuid enamikul Läti elanikest seda pole. 

Kui seim valitsuse reformikava heaks kiidab, jagunevad lätlased kahe tervishoiupaketi vahel: täispaketti saavad kasutada need, kes tasuvad sotsiaalmaksu ja ka lapsed ning pensionärid, kelle kindlustuse tagab riik. Täielik tervishoiuteenuste pakett hõlmab erinevalt Eestist ka hambaravi. Kõigile ülejäänuile on osaline pakett. 

Järgmine aasta oleks üleminekuperiood, mil osalustasu oleks 1, ülejärgmisest 3 ning lõpuks 5% miinimumpalgast. Osalise paketi puhul maksab riik peamiselt vältimatu abi eest - tagatud on vältimatu abi, sünnitusabi, erakorraline hambaravi, perearst ja kõigi nende haiguste ravi, mis võivad mõjutada kõigi teiste inimeste tervislikku seisundit. 

Tervikuna loodab Läti eraldada 2020. aastal 4% SKTst, ehk praegusele 800 miljonile eurole lisanduks veel pool. 

Läti on pikalt kaalunud era ja riikliku tervisekindlustuse vahel. Kui Eestis arutletakse praegu, et riikliku tervisekindlustuse võiksid saada kõik, siis Lätis on sarnane olukord viinud tervishoiusüsteemi ummikusse ja sellest üritatakse vabaneda.

"Peame esmalt jõudma sellisele rahastatuse tasemele nagu on Eestis," ütles Läti terviseminister Anda Čakša. "Nende jaoks, kes makse maksavad, peaksid raviteenused olema tulevikus kättesaadavamad."

Paljud arstid aga leiavad, et võrreldes praegusega ei muutu suurt midagi.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.