Haigekassa laiendaks hinnakokkuleppe ravimeid

Haigekassa hinnangul võiks neil olla õigus sõlmida hinnakokkuleppeid ka tervishoiuteenuste loetelu ravimite osas, et välistada olukord, kus ravimi hind tervishoiuteenuse loetelu kehtimise perioodil tõuseb.

Haigekassa esitas sotsiaalministeeriumile ettepaneku täiendada ravikindlustuse seaduse paragrahvi § 31 lõikega 13 järgmises sõnastuses: „Haigekassal on õigus sõlmida hinnakokkuleppeid ravimi müügiloahoidja või müügiloahoidja esindajaga tervishoiuteenuse osutamisel ravimiteenuse piirhinna kohta. Hinnakokkuleppe sõlmimisel arvestatakse käesoleva seaduse § 31 lõikes 1 ja § 43 lõikes 2 sätestatud kriteeriume.“

Muudatuse põhjendusena tõi haigekassa välja, et neil on õigus sõlmida hinnakokkuleppeid meditsiiniseadmete osas ning uuest aastast ka soodusravimite osas, samasugune hinnakokkulepete sõlmimise vajadus esineb ka tervishoiuteenuste loetelu ravimite osas. Tervishoiuteenustega seotud ravimi müügiloa hoidjate ja haigekassa vaheliste hinnakokkulepete sõlmimise võimaldamise eesmärgiks on maandada riski, et haiglas kasutatavate ravimite hinnad tervishoiuteenuste loetelu kehtimise perioodil või pärast seda põhjendamatult tõusevad (sarnaselt ravimite loetelu hinnakokkulepetega) ning sellega tagada tervishoiuteenuse osutajatele, et ravimit sisaldavat teenust on võimalik kokkulepitud ja teenuste loetelus määratud hinnaga osutada.

Vajadus hinnakokkulepete järele esineb selliste ravimite puhul, millel on ainult üks müügiloahoidja ja puuduvad geneerilised analoogid, seega ka konkurents, mis aitaks hindu ohjata. Aastas on senisele kogemusele tuginevalt kuni kümme ravimit, mille puhul tuleks sõlmida hinnakokkulepe.

Hinnakokkuleppes lepitakse kokku ravimi hind, millisega müügiloahoidja kohustub seda hulgimüüjatele või haiglatele pakkuma ja mida ei tohi ületada (sarnaselt täna kehtivatele lepingutele soodusravimite korral). Vajadusel saab kokku leppida täpsemad tingimused, mille korral müügiloahoidja teeb ravimi ilma tasu nõudmata haiglale kättesaadavaks (näiteks kokkulepitud prooviravi periood riskijagamise korral) ja millal alustab ravimi eest tasumist haigla, kellele haigekassa tasub omakorda esitatud arvete alusel. Kui ravimi kasutamise ja seega ka lisakulu prognoos on ebakindel võimaldaks hinnakokkulepe sätestada maksimaalsed ravimi müügimahud, mille ületamisel hüvitab tootja osaliselt või täielikult haigekassale liigsed kulud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.