(Sisuturundus) Tippspetsialistist tippjuhiks, aga mure öövalvega jääb

Ester Eomois.
Ester Eomois.

Veebruaris juba neljandat korda algava EBSi meditsiinijuhtide arenguprogrammi juhtivõppejõu Ester Eomoisi sõnul on meditsiin pidevalt ja kiiresti muutuv valdkond, kus tippspetsialistist tippjuhiks saanud peab lahendama palju võrrandeid, kuni selleni välja, et uus medtöötajate põlvkond on saanud nii terviseteadlikuks, et ei ole nõus oma tervist öövalvetele ohverdama.

Olete varem öelnud, et peamiselt käivad arenguprogrammis ennast täiendamas peamiselt erameditsiini inimesed – millest see tuleb?

Tegelikult see päris nii ei ole. Oleme teinud statistikat ja kuskil 65–35% on see suhe. Meil on nii avaliku meditsiini nagu haigekassa, sotsiaalministeeriumi kui ka haiglate inimesi käinud ja seltskond on olnud väga mitmekesine. See on just väga huvitav, sest teemad, strateegia ja vaatenurgad on erinevad ning tekkinud on väga elavad diskussioonid, mis tulevad ainult kasuks. Väikseses grupis tekib hea õhkkond, kus kogemusi jagada ja saab kaasa klassiruumi võtta ka päris elust pärit probleemid, et neid siis uute juhtimise tööriistadega uurida ja lahendada.

Tagasiside osalejatelt on tõesti väga hea ja igal aastal tulevad uued inimesed ka nendest organisatsioonidest, kust eelmisel aastal keegi käis. Samuti tulevad inimesed hea meelega tagasi oma kogemust jagama. Alati on mõnedest saanud ka meie programmi õppejõud.

Kas valdkonnas on mingeid uusi suundumusi esile kerkinud? On mõni asi, millele pööratakse rohkem tähelepanu?

Rohkem tähelepanu on saanud talentide juhtimisega seotud teemad. Meditsiinivaldkonna eripära on see, et see koosneb spetsialistidest, kes on oma valdkonnas töötamise nimel pidanud koolis palju vaeva nägema ja praktiseerima. Võime ju öelda, et andekaid inimesi võiks alati rohkem olla, kuid probleem pole mitte meditsiinivaldkonnas talentide puudumine, vaid organisatsioonide madal võimekus nende potentsiaali täiel määral ära kasutada.

Tänane talent ei otsi tööd, talent otsib väljakutseid. Tippspetsialistidest koosneva organisatsiooni juhi ülesandeks ei ole mõelda, milline juht ma olen vaid pigem keskenduda sellele, et kuidas luua oma organisatsiooni jaoks parim keskkond ja oma töötajates avada maksimaalne potentsiall. Lisaks veel see, et meditsiinivaldkonnas on inimesed tihti suured isiksused ning ka juhtideks saavad siin sageli just needsamad tippspetsialistid, kes on oma ala tipud, kuid inimeste juhtimine on nende jaoks sellegi poolest harjumatu ja uus.

Arenguprogrammis oleme pidanud tulised arutelusid, kuidas panna meditsiiini organisatsioonis erinevad isiksused ühise eesmärgi nimel tegutsema? Lisaks veel nõutud efektiivsus, peab olema kaitstud patsiendi huvi on ka ja lõpuks peab töötaja ise kõige selle keskel ellu jääma.

Olulise teemana on tõstatunud ka järelkasvu arendamise teema. Uus töötajate põlvkond on teistsugune – nad ei ole enam nõus ennast töö nimel ohverdama. Tänapäeva medõed ei taha enam teha öövalveid, ega ravimiesitlejaid 10 tunniseid tööpäevi.

Kus on veel suurimad kitsaskohad, mida on osutunud vajalikuks programmi lisada?

Muudatuste juhtimine. Enne seda kavas ei olnud, nüüd oleme selle toonud. Ka tervishoiusüsteemis on  muutusi. Kuidas neid algatada ja kuidas ellu viia? Nagu me teame, on algatamine oluline aga väike osa kogu protsessist - muutus ei ole lihtsalt üks sündmus, vaid teadlikult juhitud protsess. Tihti ebaõnnestuvad muutused seetõttu, et muutuse algataja ei ole usaldusväärne või napib tal visadust asi lõpuni viia. Muudatusi viime ellu nii eetilisel maastikul, mida avab meile koolitusel Aime Keis ja saams õiguslikus regulatsioonis, mile toob meieni Ants Nõmper.

Aina enam tähtsustub ka kommunikatsioon ja seda nii patsiendikommunikatsiooni poole pealt, kui ka turunduse poolelt ja muidugi ka sisekommunikatsioon.

Inimesed pole veel aru saanud, et kiri direktori sekretärilt üldlisti ei ole piisav sisekommunikatsioon?

Sisekommunikatsiooni puhul on kaks kriitilist faktorit, mis mõjutavad organisatsiooni liikmete rahuolu, motivatsiooni ja turvatunnet. Esimene on olla infovoos – teada, mis toimub ja kuids meil läheb ja teine on saada oma tööle tagasisidet. Sekretäri e-kiri ei ole antud eesmärkide täitmiseks. Tagasiside andmist ja küsimist oleme arenguprogrammi koolituspäeva raames kohe ka praktikas harjutanud.

Kes on olnud kõige huvitavamad esinejad?

Tagasisde on väga hea pea kõikidele õppejõududele. Alati on huvitav kuulata Hannes Danilovit ja Ain Aaviksood ning Anu Virovere ja Maret Suklest. Meil on alati koos praktika vaatenurk ja suurema raamistiku nägemine, alati on kohal nii õppejõud kui ka meditsiinivaldkonna organisatsiooni juhid. Iga koolituspäev annab osalejatele vähemalt ühe praktilise juhtimise tööriista-olgu selleks siis Kotteri muudatuste juhtimise tööriist, GROW mudeli kasutamine, töötaja kaasatuse  hindamise indeksi rakendamine, strateegia maatriks, juhi kompetentsimudel jne.

Uutest esinejatest tooksin esile Ivi Normeti, kes on praegu PERHi meditsiiniliste teenuste direktor. Samuti tuleb tunuduspartnerluse poolest rääkima Synlabi Põhja-Euroopa regiooni turundusdirektor Gerly Kedelauk.

 

KOMMENTAAR

Gerly Kedelauk, programmi vilistlane, SYNLAB Eesti OÜ, Põhja-Euroopa turundusjuht

"Sain arenguprogrammist hea ülevaate tervishoiu valdkonnast, selle juhtimise, finantsi, IT ja turunduslikest aspektidest. Saadud teadmised aitavad mul igapäevatöös paremini analüüsida turu olukorda ja tulevikuperspektiivi ning planeerida strateegilist turundust.

Programmis oli teooria põimitud asjakohaste tervishoiu valdkonna näidete ja praktiliste grupitöödega. Lisaks tervishoiu sektori tugevatest tippspetsialistidest õppejõududele oli lisaväärtus kursusekaaslased, kes samuti on valdkonna kesk- ja tippastmejuhid.

Soovitan programmi tervishoiu valdkonna üksuste juhtidele, kes lisaks oma spetsialiseerumisele soovivad saada teadmisi tervishoiu sektorist üldisemalt, arendada oma liidrioskusi ning parendada analüüsivõimet."

 

PROGRAMM

Tervishoiu valdkonna juhi arenguprogramm

Toimumisaeg: 6. veebruar – 06. juuni 2018.

Koht: EBS Juhtimiskoolituse Keskus, Tallinn.

Annab tervishoiu ja meditsiini valdkonna juhile juhtimisalased teadmised ning arendab juhtimisalaseid oskusi järgmistes valdkondades:

- Keskkond ja strateegia.

- Juht ja organisatsioon.

- Tervishoiuteenuste arendamine.

- Teenuste kvaliteet. Innovatsioon.

- Finantsjuhtimine ja otsustamine.

- Kommunikatsioon. Tervishoiu turundus. Õiguslik regulatsioon.

Igal kuul toimub üks kahepäevane moodul.

Galerii

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

11. september 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.