Grand Lady 2017: Riina Kütner

Riina Kütner
Riina Kütner

Põhja-Eesti Regionaalhaigla andis reedel tiitli üle tänavusele Grand Ladyle, kelleks on onkoloog Riina Kütner.

Onkoloog Riina Kütner ütles intervjuus Meditsiiniuudistele, et ta ei arva ise kuidagi, et oleks kuidagi esile tõstmist väärt, sest suurem enamus kolleege teeb oma tööd suure pühendumise ja entusiasmiga. "Siiski on alati tore sada oma tööle positiivset vastukaja!" lisas ta.

Kuigi tema sõnul peetakse onkoloogi tööd sageli süngeks, lõpeb rinnavähi ravimine siiski järjest sagedamini patsiendi täieliku tervenemisega ja see toobki kõige rohkem rõõmu. "Arstina oleme enamasti huvitatud ka mitmekesisest tööst, sest rutiini langemine tekitab frustratsiooni ja negativismi oma töö suhtes," rääkis Kütner. "Onkoloogi amet ei lase vaimul kunagi väsida, sest toimub pidev areng nii lokaalse kui ka süsteemse ravi osas."

Võrreldes 32 aasta taguse ajaga, kui ta ametit alustas, on väga palju teada saadud vähiraku tekkemehhanismidest ja elutsüklist ning pidevalt on uurimistöös uusi ravimeid. "Enese teadussaavutustega kursis hoidmine on ühtlasi ka suurimaks ja põnevaimaks väljakutseks. On väga tore, kui ka Eesti patsientidele avaneb võimalus saada osa moodsaimast vähiravist," kinnitas Kütner.

Ülikooli lõpetas Kütner kirurgina, kuid soovis esmalt saada traumatoloogiks. "Olles valiku ees, otsustasin siiski saada onkoloogiks ja ma ei ole seda valikut kunagi kahetsema pidanud," jätkas ta. Eriala populaarsust noorte hulgas näitab ka viimaste aastate tihe konkurents residentuurikohtadele.

Vähistrateegia puudumine häirib
Hetkel teeb Kütnerile muret kindla riikliku vähistrateegia puudumine. "Loodan ka, et vähiravil ei lasta hajuda mitmete raviasutuste vahel, sest maailmapraktika on näidanud siiski maksimaalselt kontsentreeritud ravi paremaid tulemusi ja patsientide elulemust," lausus ta. Arstitöös aitab tema sõnul alati kogemus ja hea meeskond. "Veidi teeb muret ka taas tekkima kippuv lõhe rikkamate ja vaesemate Euroopa riikide ravimkasutuse võimaluste vahel. Uued bioloogilise ravi preparaadid on kallihinnalised ning mitte ainult Eestis pole raskusi nende kompenseerimisega," tõdes Grand Lady Riina Kütner.

Eestis on tema sõnul teiste riikidega võrreldes üsna vaikne ka patsientide endi hääl - paljudes riikides on just patsientide kogukonnad need, kes suudavad rahastajaid veenda oma ravi vajalikkuses. "Arstid on sageli oma tööga liiga hõivatud ega suuda piisavalt lobbyga tegeleda," tõdes Kütner.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

23. oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

september 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.