Külm vesi on kätepesul sama tõhus kui soe

Paljudele meist on lapsepõlvest õpetatud, et pisikute tõrjumiseks tuleb pesta käsi sooja vee ja seebiga. Ka USA valitsuse määrustes rõhutatakse sooja vee olulisust tarbijate tervise ja ohutuse tagamiseks, ent kas seda väidet toetavad ka teaduslikud tõendid?

USA Toidu- ja Ravimiameti (FDA) kinnitusel suudab soe vesi käte pesemisel tõhusamalt baktereid eemaldada kui külm vesi, ning nende nõuete kohaselt peab vee temperatuur restoranides, kohvikutes ja teistes toitlustusasutustes olema 40 °C ± 2 kraadi. Neid nõudeid põhjendatakse asjaoluga, et kuum vesi paneb seebi vahutama ja aitab bakteritest vabaneda.

Varasemates uuringutes on osutatud, et puuduvad teaduslikud tõendid, mis kinnitaksid väidet, et käte pesemisel on bakterite tapmiseks tarvis kuuma vett. Hiljuti läbi viidud uuring on aga näidanud, et külm vesi võib sellega täpselt sama hästi hakkama saada. Uuringu viisid läbi USAs asuva New Jersey Rutgersi Ülikooli teadlased ja selle tulemused avaldati ajakirjas Journal of Food Protection.

Uuringus vaadeldi mitut erinevat tegurit, nagu näiteks seebi kogust, vee temperatuuri, vahutamisaega ja seebi tõhusust käte pesemisel vastavalt toote koostise andmetele. Uuringu alguses kasutasid katsealused 1 milliliitrit harilikku (mitte antibakteriaalset) seepi viiesekundilise vahutamisajaga vee temperatuuril 38 °C. Kasutatud bakteriks oli ATCC 11229, Escherichia coli mittepatogeenne tüvi. Teadlased uurisid kuuma ja külma veega käte pesemise mõju 20 vabatahtlikul, kelle hulka kuulus 10 meest ja 10 naist.

Iga katset korrati kuue kuu jooksul
20 korda. Selle aja jooksul pesid katsealused käsi veega, mille temperatuur oli vastavalt 16 °C, 26 °C või 38°C. Kasutati ka erinevaid seebikoguseid. Katsealused pesid käsi 0,5 ml, 1 ml või 2 ml seebiga.

Antimikroobne seep ei olnud tavalisest seebist oluliselt tõhusam. Ühes stsenaariumis aga parandas vahutamisaeg märkimisväärselt seebi tõhusust.

Vee temperatuur ei avaldanud bakterite tõrjevõimele märkimisväärset mõju. Nii 38 °C kui 16 °C korral ei täheldanud teadlased erinevusi bakterite tõrjevõimes. Lisaks sellele näitas uuring, et käte pesemine isegi üksnes 10 sekundi jooksul on bakterite eemaldamiseks piisavalt tõhus.

Need tähelepanekud on eriti olulised, arvestades FDA määruseid vee temperatuuri kohta toiduainete ohutuks käitlemiseks, ning energiakuluga seotud probleeme. Uuringu läbi viinud Donald Schaffner on tunnustatud professor ja toiduaineteteaduse spetsialist. “Käsi pestes peavad inimesed end mugavalt tundma, kuid tõhususe seisukohast näitab käesolev uuring, et kasutatava vee temperatuuril pole tähtsust,” selgitas ta.

Uuringul võib olla märkimisväärne tähtsus vee-energia kontekstis, sest külma vee kasutamine säästab sooja või kuuma veega võrreldes rohkem energiat.

“Poliitikat tuleb muuta. Temperatuurinõuete asemel peaks poliitika üksnes sätestama mugava või piisavalt sooja vee kasutamise vajaduse. Me raiskame energiat, et soojendada vett tasemeni, mis tegelikult vajalik ei ole,” ütles Schaffner.

Medical News Today
tõlkis Kalle Klein

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.