Kõik soovijad Apteegi Oskarini ei jõudnud

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juht Ott Laius
Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juht Ott Laius

Apteekide kvaliteedijuhise esimestest kasudest ja tunnustusest nimega Apteegi Oskar rääkis Meditsiiniuudiste ravimiseminaril ravimiameti ravimiohutuse osakonna juht Ott Laius.

Apteekide kvaliteedijuhise ühe väljundi, Apteegi Oskari saamisele kandideeris 14 apteeki, neist parima apteegi tiitli said 7:

* Kantremaa Apteek (Viljandi),

* Kiisa Apteek (Saku vald),

* Lahkuse Apteek (Narva),

* Läänemere Selveri Apteek (Tallinn),

* Lõunakeskuse Apteek (Tartu),

* Papiniidu Apteek (Pärnu),

* Tasku Apteek (Tartu).

Tunnustusena anti neile klaasist meene, mille nimi on Apteegi Oskar. Nimi on inspireeritud Oskar Lutsust, kes töötas apteekri õpilasena ja oli apteegindusega pikalt seotud.

Ka pärast surma on ta apteegindusele palju positiivset tähelepanu tõmmanud. Sama teevad parimad apteegid täna: see on tunnustus, aga ka vastutus näidata parimat teenust, mida täna apteegist saab. Järgmine apteekide tunnustamine on tulemas aastal 2019.

Miks on apteegiteenuse kvaliteedi juhist üldse vaja?

Eriilmelised apteegid on toredad, aga on mõned fundamentaalsed põhimõtted, mis sätestavad, mis peaks olema kõikides apteekides ühte moodi. Eelkõige on see patsiendikesksus, orienteeritus patsiendi paremale nõustamisele ja abistamisele.

Kui juhendit koostama asuti, oli sektoris veel segadust palju ja oodati, et proviisorist saaks tervishoiutöötaja. Juhis oli üks võimalus ära näidata, mida inimene apteegist saab, kui apteegiteenust korralikult rakendatakse.

Kui juhis läbi lugeda ja eeldada, et kõike seda apteegis tehakse, mis juhis sätestab, siis ei teki kahtlustki, et apteegiteenus on tervishoiuteenus ja apteeker on tervishoiutöötaja. Kuigi apteeker on nüüd tervishoiutöötaja, siis apteegiteenuse kvaliteedijuhis on täna täpselt sama vajalik kui siis, kui seda looma hakati.

Ei tasu unustada, et juhisel on kaks poolt: üks kirjeldab, mis apteegis peaks toimuma, ja teine ütleb, kuidas seda mõõta. Vahel tundub, et apteegid kipuvad vaatama ainult indikaatoreid ja unustatavad lugeda teenuste kirjeldust. Aga juhist peaks käsitlema tervikuna.

Kõik apteegid, kes juhise alusel enesehindamises on osalenud, on saanud kleepsu, mille saab kleepida inimestele nähtavale kohale ja mis näitab, et apteek on osalenud apteegiteenuse kvaliteedihindamise programmis. Hindamine on toimunud kaks korda ja mõlemal juhul on selles osalenud umbes 200 apteeki. Minu silmis on nad kõik võitjad, nad on näidanud, et mõtlevad selle peale, millist teenust nad pakuvad ja et nad pürgivad kvaliteetsema teenuse poole.

Miks ei saanud tugineda parimate tunnustamisel üksnes enesehindamise tulemustele?

Võtsin küsimustikust välja ühe küsimuse, mis on mulle endale südamelähedane: kas teie apteegis selgitatakse ravimi olulisi koos- ja kõrvaltoimeid patsientidele? Neist 35% kinnitas, et alati kõigile, 17% vastas, et vahetevahel ja 48% enamasti. Kui ma enda isiklikust kogemusest räägin, siis ma ei usu, et see tulemus on päris nii positiivne.

Ka töörühmale tundus, et kuidagi peaks apteekide enesehindamist valideerima, et saada kinnitust, et need apteegid, kes tunnustuse saavad, on seda väärt ja võimelised seda vastutust kandma. Töörühm otsustas, et peab ka neis apteekides koha peal käima.

Kuulutasime välja võimaluse neile, kes enesehindamises osalesid, et töörühma liikmed külastavad teid, jälgivad teie tööd ja kui kõik on nii ilus kui olete kirja pannud, siis saate tunnustuse lisaks osalemiskleepsule.

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.