Hooldusravile viivad peamiselt vereringe haigused

Vanur
Vanur

TAI uuringust selgus, et vereringeelundite haiguste osatähtsus kasvas vanusega, moodustades 85-aastastel ja vanematel patsientidel hooldusravi ravipõhjustest poole. Vereringeelundite haigustele järgnesid kasvajad ja vigastused.

Eesti hooldusravivõrgu arengukava 2004–2015 eesmärk oli 2015. aastaks 10 statsionaarse voodikoha olemasolu 1000 65-aastase ja vanema elaniku kohta. Riigikontrolli hinnangul on teenuse kättesaadavus piirkonniti ebaühtlane, seda nii maakondlikult erineva voodite olemasolu kui teenuse rahastamise ja osutamise tõttu. Tervisestatistika andmed kinnitavad maakondlikku erinevust.

Voodite arv 65-aastaste ja vanemate elanike kohta oli 2016. aastal suurim Jõgeva
maakonnas, õendusabi voodipäevi osutati enam Põlva ja Jõgeva maakonnas. Kõige vähem voodeid oli avatud Ida-Virumaal, kõige vähem voodipäevi kasutati Tartumaal. Õendushaiglate teistest maakondadest pärit patsientide voodipäevad varieeruvad nullist kuni kahekümne protsendini kõigist ravipäevadest.

Paraku ei ole tervisestatistika aruannete põhjal võimalik aru saada, mis maakondadest
patsiendid pärit on, et öelda, kuivõrd ja kui kaugel vähesema statsionaarse õendusabi
kättesaadavusega maakondade elanikud ravi saavad.

Noorimad statsionaarse õendusabi patsiendid on alla 20aastased. Iseloomulik on vanuse kasvuga ravi saamise tõenäosuse suurenemine. Iga 1000 85aastase ja vanema mehe kohta sai 2016. aastal haiglas õendusabi 180 meest ja naise kohta 231 naist.

Õendusabi sagedasimateks põhjusteks olid ülekaalukalt vereringeelundite haigused, mis moodustasid üle 40% nii haiglast lahkunute kui nende voodipäevade arvestuses. Vereringeelundite haiguste osatähtsus kasvas vanusega, moodustades 85-aastastel ja vanematel patsientidel ravipõhjustest poole. Vereringeelundite haigustele järgnesid kasvajad ja vigastused.

Kuigi absoluutarvudes kasvas vigastuste tõttu ravitute arv vanemates vanuserühmades ja kasvajate tõttu ravitute arv kuni 85aastani, siis vereringeelundite haigustega võrreldes oli nende osatähtsus suurem nooremates vanuserühmades.

Täpsemalt saab uuringuga tutvuda SIIN

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.