Sikkut: nüüd on rakendamise ja jälgimise aeg

Riina Sikkut võtab teatepulga Jevgeni Ossinovskilt üle ja jälgib, et langetatud otsused ka ellu viidaks.
Riina Sikkut võtab teatepulga Jevgeni Ossinovskilt üle ja jälgib, et langetatud ...

Uus tervise ja tööminister Riina Sikkut möönis, et ettepanek oli üllatav, kuid samas on see võimalus seista nende asjade eest, millesse ta usub.

Tervise- ja tööministri ametit alustanud Riina Sikkut (SDE) leiab, et alkoholipoliitikas on otsused juba tehtud ning tema seda teemat fookusesse ei võta, vahendas ERR AK uudiseid.

Te olete poliitikas uus nägu. Miks te selle riskantse otsuse langetasite?

Ma seni olen eksperdina peamiselt tervishoiuteemadel sõna võtnud ja ma nägin ennast eksperdina ka edaspidi. Ettepanek oli üllatav. Samas on see võimalus seista nende asjade eest, millesse ma nagunii usun, ja midagi ka ära teha.

Mis te eesmärk on? Kuidas ja mille põhjal saame kümne kuu pärast teie tööd hinnata?

Väga palju häid otsuseid on juba tehtud. Tervishoid saab lisaraha. See otsus on olemas, aga nüüd tuleb teha järgmine samm, et ka patsiendid seda tunneksid, et ravijärjekorrad lüheneks ja asjad läheks paremaks. Raha iseenesest ei ole see muutus, mida me tahame. Tahame paremaid teenuseid, rohkem teenuseid, patsientide rahulolu tõsta.

Teie eelkäijast jäi ka mitmeid lõpetama teemasid. Näiteks Põlva ja Valga haiglate sünnitusosakondade sulgemise protsess. Milline on teie sõnum?

See, et sündide arv on maapiirkondades väike ja väheneb tulevikus veelgi, on fakt. Ilmselt kümne aasta pärast on meil sünnitusosakondi veel vähem. Aga kohalike elanikega tuleb leida kompromiss. See, kuidas poliitikat tehakse, on ka oluline. Otsustajal on vastutus. Otsused peavad põhinema analüüsil ja on arusaadavad neile, keda see puudutab.

Te olete uurinud vähiravi kvaliteeti Eestis. Kas ja millal suudaks riik ise täita neid ülesandeid, mis praegu on vähiravifondil "Kingitud elu"?

See on laiema kokkuleppe küsimus, kui palju me tervishoidu panustame ja mis on asjad, mis eelkõige tuleks katta. On see täiskasvanute hambaravi, vähiravi. Kas me suudame need kõik katta. Minu jaoks analüütikuna oli huvitav näha, kui kiiresti pärast "Kingitud elu" fondi loomist jõudsid nad seisu, kus abivajajaid on rohkem kui kogutud annetusi. Siis nad olid valiku ees, mille ees haigekassa on kogu aeg.

Kas hakata inimesi järjekorda panema, valida millegi alusel - kes esimesena soovi avaldas, kel on suurem paranemistõenäosus - või koguvad annetusi juurde. Nemad otsustasid annetusi juurde koguda. Haigekassa alternatiiv ongi see lisaraha, riigi jaoks tähendab see maksutõusu. See fond on nagu väike mudel, mis võimaldab meil ka haigekassa toimimist paremini mõista.

Võitlus rahva tervise eest ja alkoholi vastu jätkub? Kui, siis mil moel?

Alkoholipoliitikas on otsused tehtud. Ükskõik, kas räägime reklaamipiirangutest, alaealistega testostude lubamisest või ka aktsiisipoliitikast, mis on rahandusministri vastutada. Tegelikult otsused on tehtud, seadused jõustuvad. Nüüd on rakendamise ja jälgimise aeg. Vaatame, mis see mõju on. Selle pealt saab teha järgmisi otsuseid. Järgmise kümne kuu jooksul mingisugust pööret, muudatusi alkoholipoliitikas ei tule. See ei ole kuidagi minu fookuses.

Kümne kuu pärast on valimised. Te lähete valimistele. Lakmuspaber on mis? Riigikokku pääsemine?

Võib-olla on tõesti see riigikokku pääsemine, võib-olla on see sotsiaaldemokraatide hea tulemus. Öelge mulle.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.