Tallinnas kogunevad veresoontekirurgid

Esimesel koolituspäeval räägitakse ja näidatakse, kuidas toimub arterite lupjumise korral endovaskulaarne ehk veresoontesisene ravi.
Esimesel koolituspäeval räägitakse ja näidatakse, kuidas toimub arterite...

ITKs toimub rahvusvaheline veresoontekirurgia seminar koosneb protseduuride otseülekannetest ja teoreetilistest loengutest. Esimesel koolituspäeval räägitakse ja näidatakse, kuidas toimub arterite lupjumise korral endovaskulaarne ehk veresoontesisene ravi.

ITK interventsionaalne kardioloog Sulev Margus tõstis esile, et südameveresoonkonna haigused, mille alla kuulub ka ateroskleroos ehk arterite lupjumine, on Eestis surmapõhjus number üks. Ateroskleroosist tingitud insult, infarkt või gangreen on kõik väga ohtlikud ning teisalt levinud tervisehäired, mida on õigeaegse raviga võimalik ära hoida. 

“Kuigi jalakaotuse korral ei teki reeglina inimese surm sellest muutusest, on see oluline probleem patsiendile ja tema perekonnale just iseseisvuse kaotamise tõttu. Võrreldes abivahenditega liikuvate patsientidega, on voodisse aheldatud patsientidel oluliselt kõrgem risk surra paari esimese aasta jooksul pärast jala amputeerimist,“ märkis Margus. 

Seejuures tõi Margus välja, et tänapäevane endovaskulaarne veresoontekirurgia koos ravimite lokaalse manustamisega veresoonte seina võimaldab jala arteriaalset verevarustust säilitada kauem, kui varasemad meetodid. „Tänu sellele väheneb nii amputatsioonide kui ka hospitaliseerimiste arv,” lisas ta. 

Teisel koolituspäeval võetakse aga luubi alla vaagnavarikoos

“Kui arterite lupjumisel jätkame juba varasemalt tuttavaks saanud teemaga – kuidas saaks patsiendi autonoomsuse nimel paremini jäset säilitada, siis veenilaiendite puhul tuleb käsitlusele vähem tuntud haiguse vorm – vaagnavarikoos,” tutvustas ITK veresoontekirurg Veronika Palmiste-Kallion

“Vaagnavarikoos on rohkem viimasel ajal tunnustust saanud haigus, mis võib üksikutel juhtudel põhjustada ka kroonilist alakõhuvalu, seda eelkõige tööealistel naistel,” selgitas Palmiste-Kallion. Ta lisas, et on väga oluline tõsta erinevate erialade vahel teadlikkust vaagnavarikoosist, sest see aitab jõuda kiiremini õige diagnoosini ja tõsta seeläbi patsiendi elukvaliteeti. 

Rahvusvahelisele veresoontekirurgia seminarile on kutsutud nii konkreetsete protseduuridega tegelevad välislektorid kui ka patisente konsulteerivad veresoontekirurgid ja radioloogid Baltikumist ja Ukrainast. 

Veresoontekirurgia seminar toimub Ida-Tallinna Keskhaiglas juba kolmandat aastat järjest.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.