Nahaarstid: pseudoravimitele tuleb anda tugevam vastulöök

Naha- ja suguhaiguste arstid on mures, sest Eesti inimesed tunnevad aina enam huvi mittetõenduspõhiste ravimeetodite vastu.

Samuti kasutavad inimesed potentsiaalselt tervist ohustavaid tooteid, mida ärilistel kaalutlustel pakutakse tervisetoodete rühmas fiktiivsete doktorite soovitustel kontrollimatu infoga kodulehekülgedel, toob naha- ja suguhaiguste arstide selts välja pöördumises, mis saadeti läinud nädalal sotsiaalministeeriumile.

Selts toob välja, et internetiturunduses antakse eksitavat informatsiooni Eestis mitteregistreeritud toodetest, mida reklaamitakse fiktiivsete spetsialistidega. Nt psoriaasi raviks reklaamitakse toodet Psorilin artiklis "Psoriaas. Kuidas vabaneda sellest tapvast autoimmuunhaigusest? Intervjuu Eesti juhtiva nahaarstiga!" Seltsi esindajad rõhutavad, et intervjuu on andnud Andre Mets, kes ei ole Eesti Terviseregistris registreeritud, rääkimata tema juhtivast positsioonist. Sellenimelist nahaarsti pole üldse olemas.

Teise näitena toovad naha- ja suguhaiguste arstid ained MMS ja DMSO, millega üritatakse ravida muuhulgas sünnimärke ja leevendada krooniliste nahahaiguste sümptomeid.

"Kuigi teema on olnud aktuaalne juba aastaid, avaldame nördimust, et riik ei ole senini suutnud leida meetmeid selle tõkestamiseks. Ka puudub info, kas ja kuidas on terviseamet probleemi lahendada püüdnud," nenditakse ministeeriumile saadetud pöördumises.

Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Selts leiab, et riiklikud institutsioonid peaksid tegema senisest tõhusamat rahvastiku teavitustööd, et inimesed ei ohustaks oma tervist ning kasutaksid vaid tõenduspõhiseid ravimeetodeid ja tooteid.

Näited mittetõenduspõhiste toodete kohta: Psorilin, intervjuu Andre Metsaga, väljavõtted sotsiaalmeediast.

Pöördumisele on alla kirjutanud Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsi president Terje Kukk.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.