Kuula artiklit
14. september 2018
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GALERII: kuulus endoskoopia professor koolitas Eesti arste

Suurte kogemustega endoskopist professor Marc Giovannini Marseille Paoli-Calmettes instituudist Prantsusmaalt käis Tallinnas Eesti arste koolitamas.
Foto: PERH
Reedel, 7. septembril toimus Põhja-Eesti Regionaalhaiglas endoskoopilise ultraheli teemaline koolitusseminar “Innovation in Endoscopy and EUS Therapy”. Seminari viis läbi rahvusvaheliselt tunnustatud ning suurte kogemustega endoskopist professor Marc Giovannini Marseille Paoli-Calmettes instituudist Prantsusmaalt.

Õppepäev toimus koostöös regionaalhaigla kirurgia- ja diagnostikakliiniku valdkonna spetsialistidega.

Seminar tutvustas uuemaid arenguid maksa, sapiteede ja kõhunäärme haiguste endoskoopilises käsitluses, tuues esile endoskoopilise ultraheli järjest kasvavat rolli mitte ainult diagnostikas vaid üha enam ka raviprotseduuride läbiviimisel. Seminar koosnes loengute osast ning live-näidisprotseduuridest, mis kanti auditooriumisse üle regionaalhaigla operatsioonitoast.

Päeva modereerisid dr Mart Eisen ja dr Ilmar Kaur regionaalhaiglast ning dr Jaan Soplepmann TÜ Kliinikumist.

Regionaalhaigla seedehaiguste kasvajatele spetsialiseerunud gastroenteroloog ning prof Giovannini Eestisse kutsuja dr Mart Eisen avas seminari sisu: "Oma esimeses loengus "Place of biliopancreatic RFA in biliopancreatic diseases" kõneleb prof Giovannini kõhunäärme ja sapiteede kasvajate endoskoopilisest raadiosageduslikust ablatsioonist (RFA) kui lootustandvast uuest ravimeetodist selliste vähkkasvajate ravis ja palliatsioonis, mida ei ole võimalik kirurgiliselt eemaldada."

Ta lisas: "Healoomuliste kõhunäärme kasvajate korral on endoskoopiline ultraheli (EUH) kombineerituna RFA-ga patsientide jaoks oluliselt säästvamaks ravimeetodiks kui traditsiooniline kirurgia. Nii on võimalik saavutada endoskoopilise protseduuriga, mille läbiviimiseks ei vaja patsient isegi üldnarkoosi, samaväärne ravitulemus kui suure ja riskantse operatsiooniga."

Teises loengus "EUS guided biliopancreatic duct drainage" vaadeldi uusi, endoskoopilisel ultrahelil põhinevaid tehnikaid lahendamaks sapiteede kasvajalisi ummistusi ja tagamaks sapi pääsu maksast seedetrakti uudsel ja patsiendi jaoks ohutuimal moel.

EUH on tehnoloogia, kus ühte instrumenti on kätketud endoskoop ja ultraheliaparaat.

Regionaalhaiglas on endoskoopiline ultraheli seedetrakti ja hingamisteede haiguste diagnostika ja ravimeetodina kasutuses olnud juba 10 aastat, kuid sellised kombineeritud protseduurid eeldavad endoskopistide järjekindlat täiendõpet, et saavutada onkoloogiliste patsientide endoskoopilises ravis kõrge kvaliteet.

Eelmisel aastal tehti 217 hingamisteede ultraheli endoskoopiat, neist 213 ühes koeproovi võtmisega ning 85 seedetrakti protseduuri, sh 22 raviotstarbelist. Regionaalhaigla üldkirurg ning kogenud endoskopist dr Ilmar Kaur rõhutas: "Endoskoopia ja endoskoopilise ultraheli eesmärgiks on diagnostilise info saamine ja patsiendi ravimine võimalikult säästval ja vähekahjustaval moel," Ta tõi näiteks, et endoskoopiline ultraheli võimaldab endoskopistil lisaks silmaga nähtavale limaskestale hinnata ka seedetraktiga piirnevaid elundeid ehk piltlikult öeldes näha läbi seina. "Lisades siia võimaluse võtta neist elunditest koeproove ning viia läbi raviprotseduure, on avanenud täiesti uus dimensioon muidu raskesti uuritava ja ligipääsetava organi nagu kõhunäärme haiguste diagnostikas ja ravis," ütles ta.

Kirurgiakliiniku juhataja dr Leonhard Kuke sõnul on endoskoopiline ultraheli muutnud onkoloogiliste haiguste käsitlust. Tal on hea meel, et tänu professor Giovannini koolituspäevale laienevad EUHi kasutusvõimalused onkoloogiliste haigete ravis veelgi. Dr Kukk selgitas: "Tänapäevane vähiravi on kombineeritud, hõlmates kirurgiat, keemia- ja kiiritusravi ning sageli endoskoopiat. Patsiendi sujuv ja kiire liikumine ühest raviviisist teise võib määrata kogu ravi tulemuslikkuse. Endoskoopiline ultraheli ja selle rakendused on võimaldanud astuda suure sammu ohutuma, patsienti säästvama ja efektiivsema vähiravi suunas, aidates vältida invasiivsemaid ja riskantsemaid protseduure ning operatsioone."

Prof Marc Giovannini on endoskoopilise ultraheli pioneer ja eestvedaja nii Euroopas kui ka maailmas, omades sel alal enam kui 25 aastast kogemust. Ta on Prantsusmaal Marseilles asuva Paoli-Calmettes Instituudi endoskoopia osakonna juhataja.

Paoli- Calmettes instituut on suuruselt teine onkoloogiakeskus Prantsusmaal, kus aastas ravitakse 7200 esmast vähijuhtu ja tehakse enam kui 1300 endoskoopilise ultraheli protseduuri. M. Giovannini on avaldanud üle 1000 erialase publikatsiooni. Tema tähtsamateks uuringute teemadeks on kõhunäärme- ja maksavähk ning neuroendokriinsed kasvajad.

Samuti uued endoskoopilised meetodid kõhunäärme ja sapiteede kasvajate ravis. Marc Giovannini ja Paoli-Calmettes instituut on esimesena maailmas kasutusele võtnud sellised ravimeetodid nagu kõhunäärme pseudotsüstide endoskoopiline dreneerimine makku, endoskoopiliselt rajatud anatomoosid sapiteede, mao ning peensoole vahel ning endoskoopiline anastomoos mao ja peensoole vahel.

Prof Marc Giovannini kutsus Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse koolituskursusele gastroenteroloog-vanemarst dr Mart Eisen, kes on Eesti endoskoopia ühingu rajaja ja olnud endoskoopia alaste koolituse eestvedaja alates 1994. aastast. Nii professor Giovannini kui ka dr Mart Eisen kuuluvad Euroopa Gastrointestinaalse Endoskoopia Ühingusse (ESGE). Ühingu missooniks on uute endoskoopia meetodite õpetamine Euroopa riikide endoskopistidele, gastroenteroloogidele ja kirurgidele.

Rahvusvahelise endoskoopia koolituse kogemus on PERHil juba varasemast ajast. Esimene  endoskopistide koolituskursus, milles esinesid maailmakuulsad ESGE eksperdid toimus PERHis 2007, kus osales 250 arsti Eestist, Lätist ja Leedust. Kursusel tehti 35 live-demo protseduuri ning näidati esmakordselt Eestis sapiteede ja jämesoole kasvajast põhjustatud sulguse stentimist iselaienevate stentidega ning peensoole uuringut video-endokapsliga. Nüüd on need meetodid Regionaalhaigla ravipraktikas igapäevased.

Õppepäeva korraldajad- moderaatorid - Regionaalhaigla seedehaiguste kasvajatele spetsialiseerunud gastroenteroloog ning prof Giovannini Eestisse kutsuja dr Mart Eisen ning üldkirurg ja kogenud endoskopist dr Ilmar Kaur.
Foto: PERH
GALERII: kuulus endoskoopia professor koolitas Eesti arste
Kuula artiklit

GALERII: kuulus endoskoopia professor koolitas Eesti arste

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099