Urmas Lepner räägib inauguratsiooniloengul lihasööjabakterist

Professor Urmas Lepner
Professor Urmas Lepner

Nekrotiseeriv pehmekoe infektsioon, on üks raskemaid haigusprotsesse, millega arstid ja kirurgid kokku puutuvad, tõdeb professor Urmas Lepner.

Neljapäeval, 18. oktoobril kell 16.15 toimub ülikooli muuseumi valges saalis Tartu Ülikooli kirurgia professori Urmas Lepneri inauguratsiooniloeng „Nekrotiseeriv pehmekoe infektsioon – lihasööjabakteri haigus“.

Inauguratsiooniloengul räägib Lepner nekrotiseerivast pehmekoe infektsioonist, mida meedias kajastatakse sageli kui lihasööjabakteri haigust. See on üks raskemaid haigusprotsesse, millega arstid ja kirurgid kokku puutuvad. Tavaliselt põhjustavad seda toksiine produtseerivad bakterid.

Haigust iseloomustab väga kiire progresseerumine koos pehmete kudede hävimisega ja raskematel juhtudel lõpeb see patsiendile jäseme kaotuse või isegi surmaga. Inauguratsiooniloengul saab ülevaate selle harva esineva, kuid suurt suremust põhjustava haiguse epidemioloogiast, riskiteguritest, patofüsioloogiast, diagnostikast ja raviaspektidest.

Inauguratsiooniloengust toimub veebiülekanne, mida saab jälgida videoportaali UTTV vahendusel.

Ettekandjast

Urmas Lepner on Tartu Ülikooli ja TÜ kliinikumi kirurgiakliiniku juhataja ning TÜ meditsiiniteaduste valdkonna residentuuriprodekaan. 2017. aastal valiti ta TÜ kirurgia professoriks.

Urmas Lepner on lõpetanud 1980. aastal Tartu Ülikooli. Pärast aspirantuuriõpinguid Tartus kaitses ta 1986. aastal väitekirja teemal „Kordusoperatsioonid aordi-niudearteritel ja reie-põlveõndla arteritel“ ning sai meditsiiniteaduste kandidaadi kraadi kirurgia erialal.

Lepner on läbinud kõik akadeemilise karjääri astmed assistendist (1986) ja vanemassistendist (1992) kuni dotsendini (1997). Ta on teinud kliinilisi teadusuuringuid üld- ja veresoontekirurgia valdkonnas ning tal on pikaaegne praktilise kirurgi kogemus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.