Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 30. november 2018
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Migreeni häkatoni ülekanne alates keskpäevast!

Neuroloog Mark Braschinsky migreeni häkatoni avamisel haigust tutvustamas.
Foto: Meditsiiniuudised
Sel nädalavahetusel toimub migreeniteemaliste digilahenduste konkurss Migraine Innovation Challenege & Hack. Meditsiiniuudised kannab üle pühapäevase finaali alates keskpäevast.

Sündmusest võtab osa üle 60 inimese ja ideid pakuti välja 11. Ideid tulid reede õhtul 2minutilise pitchimisega esitlema inimesed nii Eestist, Venemaalt, Soomest, Aserbaidžaanist, Hispaaniast kui ka Hiinast. Oli ka üks üks Lõuna-Ameerika radioloog, kes esitles oma ideed üle veebi ja kellega suhtlemiseks peab arvestama 7tunnise ajavahega.

Pärast esitlusi pidid ideede autorid komplekteerima meeskonna, mis peab olema vähemalt kolmeliikmeline, aga mitte üle kaheksaliikmeline. Osadel meeskondadel olid liikmed kaasa võetud, aga päris mitu esitlejat olid täiesti üksi ja samas ka välismaalased. 

Häkatonil oli päris mitu migreenihaiget, ja just neid vajati meeskondadesse eriti tihti, nagu ka arendajaid ja arste. 

Ideed olid servast serva. Oli peaaegu valmis lahendusi ja oli ka selliseid, mis tekkisid kohapeal, näiteks hüppas hetk enne esitluste lõppu kohalt püsti hiinlanna naabrinnaga vestlusest tekkinud mõtteid tutvustama. Tema kõrval istus migreenihaige. Sestap pakkus hiinlanna välja audiogiidi idee, mis salvestaks haigushoo all kannatava inimese seisundi hääle kaudu. Nimelt ei suuda migreenikud väga hullus seisundis telefoninuppude helisidki kuulda, rääkimata äpis surfamisest.

Palju ideid oli seotud äppidega ja erinevate digilahendustega. Eestist olid oma ideedega konkursil väljas ka nahavähi avastamise äppi pakkuv Dermtest, meedikute videonõustamist pakkuv MinuDoc meeskonnad ja HIV haigetele Eestis juba reaalset lahendust pakkuv hinF, kes sündis eelmisest taolisest häkatonist.

Vaata ka tutvustusi kaasalöövate spetsialistide kohta konkursi kodulehelt.

Häkatoni avas töö- ja terviseminister Riina Sikkut. Kohal oli ja lühiloengu haiguse olemusest pidas ka peavalu seltsi president doktor Mark Braschinsky.

Vaata ülekannet reedesest esitlusest.

Häkatoni algataja on Eesti Peavalu Selts, korraldaja Teaduspark Tehnopol poolt juhitud Eesti tervisetehnoloogia klaster Connected Health ja toetaja ravimifirma Novartis.

"Migreeni valdkonnas on maailmas erinevaid digilahendusi juba olemas ja tekib kogu aeg juurde. Samuti on Eestis inimesi, kes mõnda sellist lahendust on arendada või kasutada proovinud. Siiski ei vasta olukord patsientide ja tervishoiutöötajate ootusele, et neil oleks kasutajamugavaid lahendusi, mis oleksid nii eesti kui ka vene keeles ning toetaksid haiguse avastamise, diagnoosimise, ravi ja jälgimise protsessi tervikuna. Selliseid lahendusi ei saa aga luua ilma nende endi panustamiseta," lausus Connected Health klastri innovatsioonijuht Kitty Kubo.

Konkursi korraldajad loodavad, et selle tulemusena tõusevad esile 2-3 lahendust, mida tasub Eestis edasi arendada ja mis teevad tulevikus patsientide nendega töötavate meedikute elu mugavamaks.

Vaata pühapäevast ülekannet siit, algusega kl 12:00. Siis selgub, mida kahe päeva jooksul ideedest teha jõuti ja mis žürii neist arvab.

* Migreen on kõige sagedasem ja kõige kulukam neuroloogiline haigus, mille all kannatab Eestis iga neljas naine ja iga kümnes mees.

* See puudutab peamiselt noori tööeas täiskasvanuid ja fertiilses eas naisi. 

* Suurem osa migreeni all kannatajaid ei otsi abi tervishoiusüsteemist ja nende haigus ei ole diagnoositud või kontrolli all.

Konkursi toetaja ravimifirma Novartis investeerib üle maailma digitaalsesse innovatsiooni, mis toetab haigusega elavate inimeste elukvaliteeti. "Antud konkursiga soovime leida migreeniga inimeste ja tervishoiu vajadustele vastavaid lahendusi, millest parima arendamist ka ideest kuni valmislahenduseni toetada," sõnas Novartis Eesti äriüksuse juht ja neuroloogia teraapiaala eest vastutaja Kadri Lauk.

Lisaks koostöövõimalusele Novartisega on häkatonil võimalik võita 12 kuud tasuta liikmelisust Connected Health klastris, kuus kuud ekspertabi oma start-up ettevõtte arendamiseks Tehnopoli Startup Inkubaatorilt väärtusega 5000 eurot ja neli 99eurost piletit Latitude59 2019 konverentsile.

 

Migreeni häkatoni ülekanne alates keskpäevast!
Kuula artiklit

Migreeni häkatoni ülekanne alates keskpäevast!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099