Soome arstide liit tahab piirata alternatiivravi

Homöopaatia on üks enim levinud ja tunnustatud alternatiivravi meetodeid.
Homöopaatia on üks enim levinud ja tunnustatud alternatiivravi meetodeid.

Soome arstide liit on otsustanud keelata alternatiivravi kasutamise teatud raskete haiguste puhul ja väikestel lastel.

Soome arstide liit tahab suruda alternatiivravi reguleerimise järgmise valitsuse programmi. Jutt käib ravimeetoditest, mille efektiivsuse kohta ei ole teaduslikke tõendeid, vahendas Delfi.

„Praegune seadusandlus ei hoia ära kahjusid. Näiteks kriminaalseadus tuleb pildile alles äärmuslike juhtumite puhul, kui patsient on juba saanud kahjustada või lausa surnud,” põhjendas Soome arstide liidu tegevjuht Kati Myllymäki Lännen Mediale.

Ka Soome sotsiaal- ja terviseministeerium peab praegust alternatiivravi puudutavat seadusandlust ebapiisavaks ja järelevalvet ravimeetodite üle liiga väheseks. Ministeeriumi teatel võib olukord viia patsientidele kahju tegemiseni.

„Alternatiimeditsiini suurimad riskid on meditsiinilise ravi alustamise hilinemine, haiguse ägenemine ja patsiendi kahjustada saamine,” lisas Makkonen.Praegu saavad Soome võimud alternatiivravi ebaõnnestumiste kohta informatsiooni juhuslikult, sest selles valdkonnas tegutsejatel ei ole teatamise kohustust. Kahjude jälgimise ja statistika puudumine piirab klientide võimalusi uurida ravi tagajärgi.

Soome arstide liit tahab, et seadusloomeprotsessis määrataks kindlaks, milliseid patsientide gruppe tohivad ravida ainult tervishoiu professionaalid. Lisaks lastele keelaks liit alternatiivravi ka sellistel täiskasvanutel, kes tõsise vaimse tervise häire või arengupeetuse tõttu ei suuda oma ravi üle otsustada.Raskeid haigusi põdevate inimeste puhul oleks alternatiivravitseja kohustatud kõigepealt konsulteerima patsiendi raviarstiga. Nii kindlustataks, et patsient saab ka meditsiinilise diagnoosi ja võimaluse meditsiinilist ravi saada.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.