Madis Tiik e-teenustest: neid välditakse teadlikult

Perearst Madis Tiik.
Perearst Madis Tiik.

Kaugtööna Vormsi perearstitööd tegev Madis Tiik kirjutab arvamuses, et ehkki telemeditsiin ja e-teenused on saadaval, siis teadlikult neid kasutusse ei võeta - liiga odav.

"Miks Eestis neid võimalusi ei kasutata?" Küsib Madis Tiik Õhtulehes avaldatud arvamusloos. Ta vastab, et ühele põhjusele ta juba viitas – kallitele teenustele orienteeritud haiglasüsteem pole huvitatud „odavate”, kuid inimeselähedaste teenuste pakkumisest.

Selline taktika on tema hinnangul lühinägelik, sest tähelepanu keskmes on tagajärgede likvideerimine, mitte põhjustega tegelemine. "Ent hoopis olulisemad on ennetus ja nendel puhkudel, kui haigus on juba tekkinud, süstemaatiline monitooring ühendatuna telemeditsiini võimalustega,"jätkas Tiik. "Viimase ulatuslikumaks kasutuselevõtuks on vaja muuta teenuste rahastamist ja luua telemeditsiinikeskus, kes võtaks enda kanda operaatori ja koordinaatorirolli ning tagaks vajalikud spetsialistid. Eestile piisaks ühest sellisest keskusest."

Oma arvamusloos arutles ta laiemalt meditsiiniabist väikesaartel. Loo lõpus leiab ta, et kuna ühtegi neist muudatustest ei ole Eestis lähiaastatel plaanis kasutusele võtta, siis paraku järgnevatel aastatel olukord väikesaartel ja äärealadel ilmselt halveneb. "Optimistina siiski loodan, et inimesed, kes sellistes kohtades elavad, koonduvad ja hakkavad ise lahendusi otsima," lisab ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.