Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 17. detsember 2019
Kuula artiklit

Padjaga patogeenide vastu. Haiglapersonal jagab kogemusi

Suurbritannia Infektsiooni Ennetuse Ühingu konverents tähistas sel aastal 60 aasta möödumist infektsiooniennetuse alustamisest õenduses. Konverentsil tunnustati Eesti ettevõtte SleepAngel OÜ uudistooteid/tootevalikut auhinnaga „Parim uustulnuk“.

SleepAngel tootevalikusse kuuluvad patenteeritud filtertehnoloogiaga vooditäited, mis püsivad kasutades seest puhtad ja on kohapeal desinfitseeritavad. Tehnoloogia kasutamine vähendab haiglate aja- ja rahakulu ning mõju keskkonnale.

Padjasõda haiglas - mikroobid aseptika vastu

SleepAngeli tooteseeriat tunnustati, kuna tegemist on õenduses tööprotsesse lihtsustava ja akuutsele probleemile lahendust pakkuva innovatsiooniga. Padjad ja teised vooditäited on Dr Duncan Baini ja David Woolfsoni uurimuse kohaselt alahinnatud patsientidevahelise ristinfektsiooni põhjustajana, kuna pehmed pinnad on patogeenide jaoks ideaalne reservuaar.

“Dr Bain ja Woolfson uurisid pehmete pindade rolli haiglainfektsioonis (HAI) põhjalikult. Kõvasid pindu saab lihtsalt desinfitseerida ja selleks on kindel protokoll, mida hoolikalt täidetakse. Ka padjapüüre pestakse ja vahetatakse. Aga padjasisud jäävad tihti pesemata. Kui läbi kanga sinna midagi sisse läheb, saavadki bakterid väga edukalt kasvada ning inimene võib padjast või madratsist endale haiguse külge saada,” ütles SleepAngel OÜ arendusjuht Lyane Lind.

SleepAngel tootetehnoloogia on kaitstud patendiga ja testitud sõltumatult Airmid Healthgroup ja Centexbel laborites. Kliinilised testid on viidud läbi Londoni, Turu ja Šveitsi haiglates. Vaata video siit.

PneumaPure filtertehnoloogiaga SleepAngel vooditooted on mitme innovatsiooni ühenduse tulemus:

●PneumaPure filter on kõrgelt spetsialiseeritud nano-poorne vahend, mis on kliiniliselt tõestatud barjäär patogeenide, allergeenide ja hallituse vastu. Samas tagab filter toote ventileerimise ja kasutusmugavuse.

●Pealispinnana on kasutusel hingav ja vedelikke hülgav polüuretaaniga kaetud kangas.

●Tooted on hermeetiliselt suletud. Õhu liikumine tootesse toimub vaid läbi PneumaPure filtri. Hermeetilisuse tagamiseks puuduvad õmblusaugud, kuna küljed on kokku sulatatud spetsiaalse tootmisseadme abil.

Kasutamisest Eesti haiglates ja hoolekandeasutustes

SleepAngel tootejuht Aile Pilberg on kohtunud paljude Eesti haiglate ja hooldekodude esindajatega. Kui tihti on otsuse tegemise aluseks hankimiskulud, siis praktilised kasutajad – nii patsiendid kui ka hooldusõed – näevad innovatiivse toote elutsükli kasutegureid kiiresti.

„Filtriga padjad muudavad märgatavalt lihtsamaks haiglahügieeni tagamise,“ ütles Pilberg. „Võrreldes tavapäraste magamistoodetega on SleepAngel tooted kohapeal desinfitseeritavad ja tunduvalt pikema kasutuseaga (garantii 2 aastat). Samuti puudub pesu- ja transpordikulu ning vajadus asendustoodeteks, mis peaksid asendama tavapäraselt pesus olevaid tooteid.“

2015. aastast on tooted olnud kasutusel Eesti meditsiini- ja hoolekandesektoris. Uue tehnoloogia kasutuselevõtt on võtnud enam aega ka seetõttu, et tuleb muuta seniseid pehmete pindade hooldusega seotud protseduurireegleid. „Seni kehtivad protseduurireeglid näevad ette, et padi tuleb peale iga patsiendi kasutamist saata pesumajja, mida aga uue toote puhul teha ei ole vajadust. PneumaPure filtertehnoloogiaga tooted saab desinfitseerida kohapeal ning pessu peavad minema vaid püürid ja voodilinad,“ ütles Pilberg.

Kuidas puhastada

Innovatiivseid Eesti tooteid kasutatakse tänaseks üle maailma enam kui 40 erinevas riigis. Eesti koostööpartnerid olid lahkelt valmis ka tagasisidet andma.

"SleepAngel teki, mille võtsime kasutusele Intensiivravipalatis peale keiserlõiget, on hea ja väga soe. Oluline, et haige ei jahtu maha ja seda oli meile vaja. Uhkes kasutuses ja asendamatud on meil silindrikujulised asendipadjad - hea, et võivad märjaks saada. Väga kergesti ja hästi puhastatavad - hooldajad on rahul! Õhemate meditsiinipatjadega on rahul nii sünnitajad kui hooldajad," ütles AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Naistekliiniku ämmaemandusjuht Heli Rannu.

“Mingit küsitlust uuringu formaadis me tekkide ja patjade kasutamise kohta osakonnas teinud ei ole. Hooldajad muidugi on tekkidest ja patjadest vaimustuses. Neid on lihtne hooldada, puhastada ning ka tekikottidesse libisevad nad kergelt. Seega kuna meie osakonna spetsiifikast lähtuvalt, on meie patsiendid osakonnas lühikest aega, on SleepAngel tekid ja padjad meie vajadustele väga vastavad ning mugavad ning oleme nendega rahul,” ütles Kuressaare Haigla SA vastutav ämmaemand Marje Altrov.

„Padjad on head. Oluline on, et nad on patsientidele ohutumad ja kergesti puhastatavad,” ütles SA Tallinna Lastehaigla infektsioonikontrolli õde Marina Koroljova.

„Kasutame SleepAngeli patju juba mitu aastat. Alguses olin küllaltki skeptiline padja materjali ja patsiendi kasutusmugavuse osas, aga seni pole me ühtegi negatiivset tagasisidet saanud. Pigem vastupidi - padi on hea paksusega, pole liiga pehme ega ka liiga kõva. Olen positiivselt üllatunud, kuna padjad on peale mitut aastat endiselt sama vormi ja värviga, kui alguses. Usun, et esialgne kõrgem hind on end juba ära tasunud – patju on kerge puhastada, peale kasutust piisab vaid desinfitseeriva lapiga puhastamist. Väga positiivne on, et padjad on säilitanud vormi. Tavalised padjad saadame pärast igat kasutust pessu ja seetõttu lähevad nad vormist ära ja peame tihti patjade varu täiendama. Patjade suurim väärtus ilmneb, kui patsiendil on veritsevad haavad või oht muu kehavedelikuga saastumiseks. Eelnevalt kasutasime patjadel kilekaitset, aga SleepAngel patjade korral vahetame vaid püüri. Lisaväärtuseks on laoruumi kokkuhoid – kõik padjad on voodites, hoiustame vaid 2-3 lisapatja, kui kellelgi peaks vaja olema. Tavalise padja puhul oleks meil 3-4 patja iga voodi kohta, kuna osa patju on pidevalt pesumajas,” ütles Ida-Tallinna Keskhaigla Kirurgiakliiniku õendusjuht Kristin Lichtfeldt.

“SleepAngel tooted saavad kiitust nii töötajatelt kui ka patsientidelt. Meil kasutatavad toestajad, tekid ja padjad on kergesti puhastatavad ja kiiresti järgmise patsiendi puhul kasutatavad. Eriti hea on nende kasutamine kohtades, kus patsiendid kiiresti vahetuvad (näiteks EMO, erinevad uuringute ruumid, intensiivravi, taastusravi). SleepAngel toodete puhul on hoolduskulud minimaalsed – puudub vajadus pesumajateenusele, piisab toote pinna korralikust desinfitseerimisest kohapeal. Padjad on säilitanud ilusti kuju,” ütles SA Viljandi Haigla ambulatoorse ravi ja diagnostika kliiniku õendusjuht Ilme Tropp.

“Narva haigla patsiendid tunnevad ennast nende toodete kasutamisel hästi - pea ei valuta, magavad rahulikult ja padjad on mugavad. Tervishoiutöötajad tõid välja, et tooted on hästi puhastatavad, vastavad ootustele ja soovitakse nendega ka tulevikus jätkata. Mul kui infektsioonikontrolliõel, on olnud alati suur soov panustada haiglainfektsiooni leviku pidurdamisesse ja siin olen kindel, et see tehnoloogia töötab!” ütles RN BScN ja SA Narva Haigla infektsioonikontrolliõde Natalja Metelitsa.

“Oleme kasutanud SleepAngel patju juba terve aasta, lasteosakond lausa 3 aastat. Mina võin öelda, et olen nendega väga rahul. Padjakate on tõesti kergesti puhastatav ja ei kogu endasse mikroobe. Oma kogemust saame väljendada ainult kiidusõnadega,“ jagas kogemust SA Ida-Viru Keskhaigla kirurgiakliiniku õendusjuht Anna Aleksandrova. “Me oleme väga rahul SleepAngel patjadega. Patja on lihtne puhastada. Personal on kvaliteediga väga rahul ja ka patsientidel on mugav.”

“Pärnu Haiglas viidi läbi patsientide küsitlus, kus patju hindasid vanuses 50+ nii mehed kui ka naised, kes viibisid haiglas 7-14 päeva. Küsitluse tulemused näitasid, et 10palli süsteemis hinnati mugavus hindele 9, vormi säilimine hindele 10 ja pehmus hindele 10. Kõik küsitletud kinnitasid, et padi ei aja higistama ja padja materjal on sobiv,” sõnas SA Pärnu Haigla õendusjuht ja õendushoolduskeskuse juhataja Margit Seppik.

“Toode on kergesti puhastatav ja klientidele mugav kasutada. SleepAngel padjad on meil kasutusel olnud aasta ja padi võtab endiselt esialgse kuju,” ütles OÜ Pariisi Erihoolduskeskuse juhatuse liige Mare Pariis.

“Oleme kõigi SleepAngel meditsiinipatjadega väga rahul. Sobivad nii klientidele kui ka hooldajatele, kuna on mugavad ja lihtne puhastada. Samuti on meil kasutusel ratastoolipadjad, mida ka kliendid kiidavad,” vahendas kogemust SA Alutaguse Hoolekeskuse juhatuse liige Kristiina Ets.

Dr Federman uuris, kuidas uni või selle puudumine võivad taastumisprotsessi mõjutada. Ta märkis, et kehv uni võib kaasa tuua nõrgenenud immuunsussüsteemi, mis võib vähendada patsientide võimet infektsiooni ära hoida või tõrjuda. Samuti näitavad uuringud, et unepuudus võib kahjustada südame-veresoonkonna ja hingamisteede funktsioone.

Puhas unekeskkond muudab taastumisaja patsiendile turvaliseks, hooldajale kergemaks ja tähelepanu saab suunata patsiendile.

PneumaPure filtertehnoloogia kasutamine aitab ennetada haiglainfektsioone

●Euroopa Liit kulutab aastas ca 7 miljardit eurot HAIga võitlemiseks ja kaotab igal aastal ca 40 000 inimest (terve Pärnu linna elanikkond!) antibiootikumiresistentsetele mikroorganismidele.

●SleepAngel aitab probleemiga võidelda PneumaPure filtertehnoloogiaga. Tootevalikusse kuuluvad operatsioonilaudade pehmed pinnad, madratsid, tekid, padjad, toestajad, inkubaatorite pehmed pinnad jms. Tehnoloogia tagab, et toote sisusse jõuab vaid puhas õhk ja toote pealiskiht on sarnaselt kõvade pindadega kohapeal desinfitseeritav.

●Tehnoloogia on läbinud mitmeid mikrobioloogilisi ja kliinilisi uuringuid nii Iirimaal Airmid Healthgroup laboris kui ka Belgia Centexbel laboris. Kliinilisi teste teostati ka Londoni St Bartholomew haiglas ja Turu Ülikooli Haiglas Soomes.

●Keskkonnasäästlikkus tagataks läbi jätkusuutliku tootmise ja toote pikema kasutusaja võrreldes tavapäraste lahendustega. SleepAngel tootmine asub Pärnus, 90% materjalidest tarnitakse Euroopast. Toodete kasutusajal on hoolduskulud võrreldes tavatoodetega minimaalsed – neid ei pea saatma pesumajja, puudub vajadus lisalaoks. Toodete garantiiaeg on kaks aastat.

●SleepAngel pehmete pindade tehnoloogia mitmekülgsus on viinud ettevõtte uute tootearendusteni. Lisaks koostööle mitmete juhtivate operatsioonilaudade tootjatega on arenduses madratsid vastsündinutele ja enneaegselt sündinud lastele.

Loe lisaks: Materjalitehnoloogia revolutsioon meditsiinisektoris - fookuses HAI*

Padjaga patogeenide vastu. Haiglapersonal jagab kogemusi
Kuula artiklit

Padjaga patogeenide vastu. Haiglapersonal jagab kogemusi

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099