Head tulemused kliinilistest uuringutest ennustavad Avastinile tohutut müügiedu

Eestiski möödunud kuul turule jõudnud Avastin on saamas viimaste aegade üheks edukamaks vähiravimiks.

Eestiski möödunud kuul turule jõudnud Avastin on saamas viimaste aegade üheks edukamaks vähiravimiks. Ravimit kasutatakse jämesoolevähi ravis ning sellega on pikendatud elulemust teatud kopsuvähkide korral. Viimase kliinilise uuringu vahekokkuvõtte järgi leiti Avastinil olevat toime ka rinnavähile- teatavad Reuters Health ning AP.

Tootjakompaniid Hoffmann-La Roche ja Genentech avalikustasid järelevalvekomitee soovitusel 722 rinnavähiga naisel läbi viidava kliinilise uuringu vaheanalüüsi- kui oli selge- et kombinatsioonis paklitakseeliga suudeti Avastiniga kasvaja arenemine peatada ning pikendada haigete eluiga.

Uuringut rahastava Ameerika NCI (National Cancer Institute) esindaja dr Kathy D. Milleri kinnitusel on Avastin esimene angiogeneesi takistav aine- millega on rinnavähi ravis edu saavutatud. Miller pidas uuringus nähtut suureks edasiminekuks metastaseerunud rinnavähiga patsientide ravis.

Tootjafirmade kinnitusel kavatsevad nad Ameerika FDA-lt taotleda ka Avastini näidustuste laiendamist rinnavähile. Kolorektaalse vähi raviks kiideti Avastin seal heaks eelmise aasta veebruaris.

Uudise teatavakstegemise järel tõstis Genentech Avastini järgmise aasta müügiprognoosi miljardi dollari pealt 1-2 miljardini (14-5 miljardi kroonini). 2007. aastal plaanitakse ravimit müüa kuni 2-6 miljardi dollari ehk 31-5 miljardi krooni eest.

Firma sõnul uuritakse parasjagu ka Avastini kasutamisvõimalusi munasarja-- eesnäärme-- neeru- ja pankreasevähi ravis.

Forbesi vahendusel peavad analüütikud võimalikuks veelgi suuremat müügiedu- millega Avastin saaks läbi aegade edukaimaks vähiravimiks.

Ajakirja arvates on tulemused rinnavähiuuringust suureks üllatuseks- kuna varem oli ravim sama haiguse kliinilises uuringus läbi kukkunud. Avastinile ennustati juba vaikset kadumist- kui saadi teada jämesoolevähi haigete eluea pikenemisest.

Kathy Miller seletas eelmist läbikukkumist sellega- et patsientidel ei olnud haigus piisavalt kaugele arenenud- et Avastinil korralik toime oleks. Samuti võib ravimil olla hea koostoime just paklitakseeliga- mitte varem kasutatud teiste kemoterapeutikumidega- kuid Miller ei julgenud seda kindlalt väita.

Avastin on üks nendest ravimitest- millele ilmselt pööratakse maikuus toimuval Ameerika Kliinilise Onkoloogia Ühingu aastakonverentsil väga suurt tähelepanu.

Forbes nimetab ära veel Pfizeri ravimi Sutent ning Onyx Pharmaceuticalsi ning Bayeri lubava vähiravimi- millel silm peal hoida.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.