E-tervis stardib lähikuudel

Majandusminister Edgar Savisaar tegi möödunud nädalal otsuse- et
sotsiaalministeerium saab nelja e-tervise teenuse väljaarendamiseks
toetust struktuurifondidest.

Kolme aastaga- 2005-2008 tahab sotsiaalministeerium välja arendada neli otseselt patsiendile suunatud üleriigilist e-tervise teenust: digitaalne terviselugu- digiretsept- digiregistratuur ja digipilt- teatas sotsiaalministeerium pressiteates.

Projekte rahastatakse struktuurifondide meetme 4.5 raames- mis tähendab- et 75% kogusummast maksab Euroopa Liit ja 25% Eesti kaasfinantseeringuna. Kogusummades on projektide eelarved järgmised: digitaalne terviselugu ligi 25; digiretsept ligi 3-7; digiregistratuur ligi 3 ja digipildid ligi 3 miljonit krooni.

Projekte hakatakse ellu viima lähikuudel. Digitaalne terviselugu peaks toimima hakkama 2008. aasta lõpus- teised projektid käivituvad varem ja liidetakse terviseloo süsteemiga. Esimene digiretsept on kavas väljastada 2007. aastal.

<strong>Diskussioonid on alanud<br /></strong>Sotsiaalministeeriumi projektijuhi Jaak Parre sõnul võimaldab digitaalne terviselugu patsiendil läbi arvuti näha oma terviseandmeid ning nende kasutamist. Arstil tekib õigus patsiendi terviseandmeid näha siis- kui ta vajab teavet inimese raviks või on patsiendi tervis ohus.

Parre sõnul on seoses arstide õigustega olnud juba diskussioone ja arutelusid- aga täpne süsteem töötatakse välja projekti käigus. “Andmete õige kasutamine reguleeritakse õigusaktidega. Igast kasutusest jääb arvutisse maha jälg- kes ja mis põhjusel andmeid kasutas. Riigipoolne järelkontroll hakkab pisteliselt kontrollima- kas konkreetsed andmete kasutamise juhtumid on põhjendatud-” selgitas Parre.

Samuti defineeritakse õiguste süsteem- mis eriala arstid peaks milliseid andmeid nägema.

Soovi korral saab patsient piirata oma terviseandmete kasutamist- kuid siis tuleb tal arvestada- et kui arst määrab näiteks vale ravimi- on ta ise vastutav.

<strong>Digiretsept tuleb 2007<br /></strong>Kui käiku tuleb digiretsept- siis ei pea inimene enam kaasas kandma paberretsepti. “Ta saab minna ükskõik millisesse apteeki ning apteeker väljastab talle ravimi-” kirjeldas Parre. Kui patsient vajab korduvretsepti- siis piisab telefonikõnest perearstile.

Digiregistratuuriga luuakse ühtne üleriigiline arsti vastuvõtule registreerimise süsteem- mis tähendab kohalike registratuuride ühendamist keskse portaaliga. Raviaja saab läbi arvuti määrata perearst- kes edastab ka elektroonilise saatekirja.

Digipiltide kasutusele võtmine välistab nende kadumise arhiivides. “Samuti ei pea patsient jalutama- pilt näpus- vaid see saadetakse läbi elektroonilise süsteemi-” ütles Parre. Digipiltide alla jäävad nii röntgenipildid kui ka muude radioloogiliste uuringute tulemused.

Praegu on Eestis kasutusel mitmed tervishoiuteenuse osutajate endi poolt loodud e-tervise teenused: digipiltide (s.o röntgenipildid ja muud radioloogia-alased pildid) vahetus TÜ kliinikumi ja teiste haiglate vahel- terviseportaalid- mis jagavad patsiendile infot. Ka haiglad kasutavad oma organisatsiooni siseselt erinevaid e-tervise teenuseid.

Valitsuse poolt veel kinnitamata- kuid sotsiaalministeeriumi kodulehel lugeda olev  “Tervise infosüsteemi arengukava 2005- 2008” kirjeldab e-tervise rakendumist täpsemalt. <br /><br /><br /><strong>MU</strong>

 

Vt e-tervise kohta ka <strong>Jaak Parre ülevaadet 2005. aasta 5. aprilli Meditsiiniuudistest</strong>.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.