Kannabinoidide toime uurimine võib avada uusi võimalusi osteoporoosi raviks

Aberdeeni ülikooli teadlased annavad lootust- et
kannabinoidretseptorite blokaatorite seast võib tulevikus leida
uusi osteoporoosiravimeid- teatab BBC.

Teadlased tulid sellisele mõttele- kui nad uurisid endogeensete kannabinoidide toimet organismis. Retseptorid leiti esinevat ka luukoes ning uurijad nägid- kuidas kannabinoidretseptoreid blokeerivad ained võivad efektiivselt vähendada luukadu. Artikkel teadustöö kohta on avaldatud ajakirjas Nature Medicine.

Uuringut juhatanud prof Stuart Ralston (nüüd töötab Edinburgh’i ülikoolis) sõnul seisneb nende töö tähtsus just selles- et nad suutsid demonstreerida kannabinoidretseptorite osa luu metabolismi reguleerimises. “Fakt- et kannabinoidretseptoreid blokeerivad ained on efektiivsed luukao pärssijad- on eriti huvitav-” arvas Ralston- pidades võimalikuks ka vastavatele ravimitele täiesti uue kasutusala leidmist.

Kannabinoidide uurimisele pühendunud dr Ruth Ross lisas- et kannabinoidretseptorite blokaatorid on hiljuti näidatud olevat turvalised ja efektiivsed ained ülekaalulisuse raviks. Sellel- et nad võivad ka luukadu mõjutada- on Rossi arvates oluline tähendus.

Teadlased nägid oma uuringutes ka vastupidist - retseptoreid stimuleerinud ained suurendasid luukadu.

Professor Ralstoni arvates on teadlastel tõeline vajadus leida uusi osteoporoosiravimeid ning kannabinoidretseptori blokaatorid võivad osutuda selleks sobivateks.

Briti osteoporoosiühingu esindaja nimetas seda- et osteoporoosiravi vallas otsitakse uusi võimalusi- nende seisukohast julgustavaks märgiks ning kinnitas- et teadustööde rahastamist parandatakse samuti.

<br /><strong>MU</strong>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.